Sjetite se svih životinja u prvoj knjizi o Zoo-u

Autor:: T.M./Zoo vrt 6/12/2012 15:36

Knjiga ‘Divlja djeca Maksimira’, o 87 godina Zoološkog vrta grada Zagreba i svim životinjama i događajima koji su obilježili naš Zoo vrt, svečano će biti predstavljena u srijedu, 13. lipnja, u 19 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma u Perkovčevoj 2.

-.-Zoo vrt-.-O knjizi će govoriti ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković, književnik Zvonimir Milčec i urednica Ivana Sor.

Tekstove iz knjige čitat će dramski umjetnici Ana Begić i Ivica Zadro. U Novinarskom domu organizirana je i izložba fotografija iz povijesti Zoološkog vrta te slika orangutanice Dokane i obitelji čimpanza.

Riječ je o prvoj knjizi koja sustavno obrađuje povijest Zoološkog vrta grada Zagreba i u čiju su se pripremu uključile stotine građana. Naime, da bi knjiga dobila današnji oblik, proučavali su se dokumenti o nastajanju i razvoju Vrta u Arhivu grada Zagreba. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iščitavali su se tekstovi objavljivani u novinama i pozivali su se građani da nastanku knjige doprinesu starim fotografijama i uspomenama iz Zoološkog vrta.

Prikupljena građa podijeljena je u šest cjelina. Prvi dio čine autorski tekstovi Zvonimira Milčeca. Drugi je dio tekst o počecima Zoološkog vrta iz pera njegova osnivača Mije pl. Filipovića. Zatim slijedi Kronologija, pregled povijesti Vrta. Vječnim pitanjem proširenja Vrta bavi se četvrti dio, a peti obljetnicama. U završnom dijelu navode se pisci dječje literature koje je pri pisanju nadahnuo Zoološki vrt.