Sjednica skupštine opet će biti samo one-man show

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine

Autor: Sanjin Španović 11/25/2009 13:32

Milana Bandića sutra čeka teška sjednica Gradske skupštine. Sutra će se prvi puta naći u politički neprijateljskom okruženju gdje je sve donedavno bio suvereni i neprikosnovani šef. Iako je još uvijek na čelu Grada Zgareba, Milan Bandić sutra ne dolazi kao gazda u Skupštinu, već kao srednjovjekovni kralj kojem su dani odbrojani.

Unatoč tome, odlučio se pojaviti u Skupštini.

Oporbu, medije, ostatke ostataka nekada velikog broja odanih zastupnika, a pogotovo njegove donedavne stranačke suradnike zanima kako će Bandić obraniti svoj obraz.

Predsjedničkog kandidata očekuje rešetanje pitanjima o aktualnim problemima od kojih Bandić bježi na Pantovčak. Jasen Mesić iz HDZ-a potvrdio nam je da će se njegovi zastupnici postaviti iznimno oštro.

– Inzistirati ćemo na pitanjima o računima koji se troše i pitanjima od kud mu novci za kampanju. Također napasti ćemo ga i sa pitanjima o tome kako funkcionira Skupština Holdinga i njegov mladi brat Ivo Čović koji mu svesrdno pomaže – ispričao nam je Jasen Mesić.

Morana Pavliković Gruden iz HNS-a pak najavljuje napade na gradonačelnika zbog proračuna. Ipak, izražava bojazan da će Bandić pobjeći prije čitanja prijedloga proračuna. 

– Prigovarati ćemo na proračunu jer je prenapuhan. Tražiti ćemo garanciju da ne rebelansira proračun u idućoj godini. Pitanja mu neće biti ugodna jer sve je puno skandala, ali ne vjerujem da će moći raditi šou od toga – kaže Pavliković Gruden.

Blagonakloni prema Bandiću sigurno neće biti ni u SDP-u, no obzirom da tek u srijedu popodne imaju sastanak kluba zastupnika nismo uspijeli doznati njihovu taktiku. Neslužbeno nam je tek rečeno da će biti konstruktivnih pitanja.

Scenarij bi tako trebao izgledati svi protiv jednoga. Ipak, sutra nitko neće vidjeti pad Milana Bandića.

Jedan od najmoćnijih i najkontroverznijih gradonačelnika Zagreba uspet će se na govornicu, zauzet će obrambeni gard i iz rukava početi izvlačiti narodne poslovice, životna iskustva, priče iz najzabačenijih gradskih kvartova koje je propješačio uzduž i poprijeko, legimitet da su njega izabrali za gradonačelnika po četvrti put, pozivat će se na crkvu i svoju majku…

I najvažnije, njegov politički instinkt govorit će mu kada je vrijeme da uzvrati, a kada da sačeka.
Budite uvjereni kada bude stajao za govornicom, u Skupštini se neće moći čuti ni muha.

No, kraljeva stolica je ozbiljno nakrivljena i o njoj ovisi rezultat predsjedničkih izbora. Ukoliko Bandić ondje izgubi, njegova politička karijera je neizbježno gotova. Ali, za taj scenarij trebat će sačekati još neko vrijeme, a sutra u Skupštini će biti ono što je bilo proteklih devet godina – one man show.