Širi se zona zabrane držanja domaćih životinja

Svinja

Autor: 3/13/2012 13:45

Gradska uprava donijela je naredbu kojom se širi zona zabrane držanja domaćih životinja. Kako nam je rekao Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, prema važećem Generalnom urbanističkom planu domaće se životinje ne smiju držati u urbaniziranom dijelovima grada.

-.-prtscr Jabuka TV -.-Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo– S obzirom da je u nekim dijelovima GUP priveden namjeni, te su ti dijelovi grada urbanizirani, u tim zonama mora se zabraniti držanje domaćih životinja – rekao je Tuk.

Kokoši spadaju u domaće životinje

Iako su neki mediji pisali da se ova zabrana ne odnosi na kokoši, riječ je o medijskoj pogrešci, odnosno korištenju starog zakona.

Naime, novi zakon, koji se koristi u gradskoj naredbi domaće životinje definira kao ”životinje koje je čovjek pripitomio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe”.

Iz ove definicije jasno se može zaključiti da se zabrana odnosi i na perad, što nam je i potvrđeno u Gradskom uredu za poljoprivredu.

Tuk ističe kako su inicijatori ovoga prijedloga bila Vijeća gradskih četvrti. Dodaje kako bi pravilnije tumačenje ove naredbe bilo da je došlo do smanjivanja zone gdje se smiju držati životinje.

– U Zagrebu se ne smiju držati domaće životinje, osim u pojedinim zonama. Sada je došlo do smanjivanja te zone – rekao nam je Tuk.

-.-Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo-.-Poširenje zabrane zone držanja domaćih životinja (plavo - stara zona, crveno - nova zona)Tako se domaće životinje više ne smiju držati na Hreliću, a zona je pomaknuta na sjever i u Vrapču i Podsusedu. No, najveće širenje zone zabrane držanja domaćih životinja je u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gradskim četvrtima u kojima je izgrađeno mnogo stambenih zgrada posljednjih godina. U velikom dijelu tih četvrti sada će biti zabranjeno držanje domaćih životinja.

Kazne od 2000 do 4000 kuna

Ova odluka bi trebala na snagu stupiti krajem mjeseca, kada naredba izađe u Službenom glasniku Grada Zagreba. Iako će naredba odmah početi vrijediti, postoji prijelazno razdoblje do kraja ove godine do kada će se tolerirati stanovnicima zona gdje je proširena zabrana da se prilagode te riješe domaćih životinja.

Kako nam je rekao Tuk, za kontroliranje provođenja ove odluke bit će zaduženo komunalno redarstvo. Komunalni redari će, kao i do sada, izlaziti na teren kada dobiju poziv da se sumnja da netko od građana drži domaće životinje u područjima u kojima to nije dopušteno. Kazne za prekršitelje se kreću od 2000 do 4000 kuna.