Sindikati ‘uvaljali košaricu` Moriću

joško morić

Autor: 3/1/2011 13:54

Sindikalni predstavnici odbili su dati suglasnost Jošku Moriću, direktoru Sektora za sigurnost u Holdingu, za osnivanje jedinstvene unutarnje zaštitarske službe. Morić je početkom godine poslao zahtjev za davanjem mišljenja o njegovom prijedlogu da se na razini Holdinga oformi jedinstvena čuvarska služba.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Morić je bio pomoćnik predsjednika Uprave za poslove sigurnosti sve do ljeta prošle godine kada je degradiran te mu je smanjena plaćaUpravo to je bio službeni razlog zbog kojeg je 15. siječnja 2008. u Holdingu zaposlen Morić. Naime, plan je bio da se sve čuvarske službe koje su organizirane po podružnicama izdvoje i organiziraju u zasebnu službu koja bi vjerojatno bila zasebna podružnica. Osim postojećih čuvara prema prvim najavama u ovu podružnicu se trebalo prebaciti dio viška radnika iz ostalih podružnica Holdinga. Na taj način su se mislili smanjiti troškovi Holdinga za vanjske usluge čuvanja.

No od svih tih planova nije bilo ništa. Prema službenim podacima Holding je samo od 2008 do 2010. na vanjske usluge zaštitarskim tvrtkama platio 42.116.577,30 kn. Morić koji je do ljeta prošle godine primao plaću od 36.000 kuna bruto, u tri godine jedino je uspio napraviti sjedište za svoju službu. Sjedište se nalazi na Zagrebačkom velesjamu te je na uređenje prostora potrošeno preko pet milijuna kuna, iako je u početku bilo planirao kako će se na uređivanje izdvojiti 3,2 milijuna kuna. Zanimljivo je da Holding plaća Velesajmu, svojoj podružnici, najam tih prostorija. Godišnja najamnina iznosi 940.000 kuna.

Sindikati navode kako je Morićev prijedlog nezakonit 

U sindikatima navode kako su Morićev prijedlog odbili jer ne vide smisao osnivanja jedinstvene zaštitarske službe budući da se planira vraćanje pravne osobnosti podružnicama.

-.-zgh.hr-.-Prema novom Zakonu o vodama podružnica ViO morat će steći pravnu osobnost te moći se baviti samo prodajom vode– Osnivanje takve službe je imao smisla do nedavno dok uprava nije najavila kako će se vratiti pravna osobnost podružnica – kazao nam je Vladimir Vidović, povjerenik Novog sindikata.

Istaknuo je da je osnivanje takve službe u protivno zakonu jer unutarnje zaštitarske službe mogu jedino raditi u toj tvrtci. Ukoliko bi svaka podružnica stekla pravnu osobnost Morićeva podružnica za unutrašnju sigurnost se bi se mogla brinuti za zaštitu samo te podružnice kazao je Vidović. Dodao je kako bi se nakon vraćanja pravne osobnosti poslove osiguranja mogli raditi zaposlenici te podružnice ili vanjska tvrtka koja je specijalizirana za tu djelatnost.

– Morićeva unutrašnja služba ne bi mogla neće moći štiti podružnicu u kojoj ja radim, a riječ je o Vodoopskrbi i odvodnji (ViO) jer će se ona morati izdvojiti iz Holdinga kako bi se ispoštivao Novi zakon o vodama. Kod nas će to i dalje obavljati zaposlenici koji rade u ovoj podružnici – kazao je Vidović.

Na ovu podružnicu otpada značajan dio čuvarske službe. Prema nalazu MUP-ovog inspektorata u ViO je zaposleno 100-tinjak čuvara.

Sindikalci navode kako je im se čini da Morić svojim posljednjim zahtjevom zapravo pokušava opravdati svoje zaposlenje, ali i osigurati svoje radno mjesto. Naime, nakon vraćanja pravne osobnosti neće biti potrebe za Morićevom zasebnom službom za sigurnost.