KAKO DO BOLJEG SNA: Nutricionisti savjetuju čašu toplog mlijeka, orašaste plodove ili ricottu jer tajna je u prehrani

Na san nemojte gledati kao na luksuz, već na nužnu potrebu i od večeras se počnite hraniti zdravo što znači izbjegavajte ljutu, začinjenu hranu, čokoladu i kekse

Foto: Ilustracija

Nedostatak sna sve je češći problem s kojim se bori sve veći broj stanovnika zemlje. U Australiji nedovoljno spava čak 40 posto osoba, a prema najnovijim podacima nutricionista glavni uzrok takvih problema je prehrana.

Naime, upravo ono što jedemo prije spavanja utječe na to hoćemo li si pomoći ili ozbiljno ugroziti spavanje, izjavila je nutricionistkinja Lyndi Cohen za Today Show.

– Ako niste dovoljno spavali, dolazi do povećanja hormona ghrelina koji vas čini gladnima – kazala je Lyndi.

– Zapravo, još više žudite za hranom, više jedete i ne možete se zasititi.

Stoga umjesto da prije spavanja jedete velike količine hrane, postoji nekoliko laganih namirnica koje pomažu vašem tijelu tijekom spavanja.

Lyndi preporučuje namirnice koje povećavaju melatonin u mozgu poput čaše toplog mlijeka, ricotte ili jogurta.

Zdrava je i šaka orašastih plodova koji obiluju vlaknima i bjelančevinama.

– Ako ste kao dijete pili mlijeko, nostalgija koju će u vama probuditi može pomoći da lakše zaspite – objašnjava Lyndi i upozorava da se držite što dalje od čokoladnih keksa, sladoleda, alkohola, pikantne hrane, čaja ili kave.

– Ove namirnice su pune ugljikohidrata i drže vaše tijelo budnim jer se dugo probavljuju – upozorava nutricionistkinja i dodaje kako zdravom prehranom preveniramo i druge probleme poput rizika od raka ili dijabetesa.

Stoga na san nemojte gledati kao na luksuz, već na nužnu potrebu i od večeras se počnite hraniti zdravo.