Samoborski fašnik počinje ove subote

fašnički srakovlada

Autor: Samobor.hr 2/10/2012 11:54

U subotu, 11. veljače, počinje 186. samoborski fašnik, a brojni i raznovrsni programi bit će organizirani u dva vikenda te sve tradicionalno završava na Pokladni utorak, 21. veljače, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu Samoborska pivnica.

Iako su za petak i subotu najavljene nove oborine, u Samoboru kažu da su gradske komunalne službe spremne te da ne dolazi u obzir odgađanje Fašnika niti brojnih programa, kako na otvorenom, tako i u fašničkom šatoru te u brojnim ugostiteljskim objektima, koji su već, kao i grad, maskirani za Fašnik.

Na pressici, poziv na ovogodišnji Fašnik uputili su zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić te zamjenica direktorice Turističke zajednice grada Samobora Marijana Obad Slamar. Bogat program 186. samoborskog fašnika najavili su u svom već prepoznatljivo satiričko – šaljivom tonu simboli Samoborskog fašnika, fašnički likovi Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal Štef i Sudec, koji će, uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i brojne maskirane skupine iz Samobora i cijele Hrvatske, u subotu u 16 sati preuzeti od gradonačelnika Kreše Beljaka ključeve grada i proglasiti Samoborsku Fašničku Fantaziju u Srakolendu.

Fašnička srakovlada poziva sve željne dobre zabave da se maskiraju i nastupe na fašničkoj pozornici, jer svake će večeri oba vikenda biti izbor najboljih maski, za koje su osigurane vrijedne sponzorske nagrade. Osim toga, svih 15 mjesnih odbora koji u dvije subote nastupaju na Fašniku, utaborit će se u Livadićevoj ulici te se i tamo natjecati u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, a KUD-ovi i ulični zabavljači predstavit će se tamo na svom Etnocestu. Na velikoj pozornici nastupat će i brojni zabavljači i plesači, a svake večeri nakon izbora najboljih maski od 21 sat slijedi i koncert.

Obje nedjelje bit će organiziran tradicionalni Dječji fašnik, uz povorke maskiranih domaćih i gostujućih dječjih skupina, koje će na veliku pozornicu na glavni trg dovesti više od dvije tisuće djece. Bit će organiziran i sada već tradicionalni Srakotrk, a za djecu će se tijekom cijelog Fašnika odvijati svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice u Maloj dvorani samoborskog kina. Naravno, tu je i neizbježan Lunapark.

Poseban, Halternativni fašnik organiziran je i ove godine oba vikenda za mlade željne žešće glazbe, kod bivših garaža ZET-a u Starogradskoj ulici.

Tamo će nakon otvaranja Fašnika nastupiti Brkovi (Zagreb) i Dikobraz (Samobor) pa onda Odium (Protokol/Le’tronik), Metzo, Ca Le, Musica-ex-machina, Dead Fish (Koprivnica), Beetan ton (Šibenik-Zagreb), Slutim konje (Samobor) i Postolar Tripper (Zadar), a nastupat će i domaći demo bendovi.

I u Fašničkom šatoru, uz bogatu ponudu jela i pića, programi će se odvijati gotovo cijeloga dana, a za večernje sate najavljeni su koncerti poznatih izvođača. Nakon otvaranja Fašnika, u subotu će tamo atmosferu zagrijati Hladno pivo. Usred tjedna, u srijedu, 15. veljače gostuje TBF, pa onda poznati DJ-evi, Magazin te Jasmin Stavros.

Da bi se gosti namjernici što jednostavnije i brže snašli u obilju ponude, programa i događanja, Turistička zajednica grada Samobora uvela je novost u komunikaciji s posjetiteljima Samobora, pa tako i Fašnika – mobilnu aplikaciju Samobor info. Aplikacija se može „skinuti“ s plakata i ostalih fašničkih promo materijala ili fašničke web stranice, uslikavanjem QR koda, a omogućava vlasnicima android telefona brze, kvalitetne i sveobuhvatne informacije o Samoboru. Uz interaktivnu kartu grada sa smještajnim kapacitetima i gastro ponudom, parkiralištima i prijevozom, znamenitostima i crkvama te vremensku prognozu za Samobor, tu posebno mjesto zauzima Samoborski fašnik, s pozornicama, programom događanja i korisnim informacijama.

I ne ludujte prerano. Samoborci također poručuju: ”Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik!”.