Samobor: Dodatna analiza pokazala: voda je ispravna za korištenje

Nakon pojave većeg broja oboljelih od hepatitisa A, dodatno ispitana voda

Izvanrednim ispitivanjem kvalitete vode u petak, 11. ožujka 2022. godine utvrđeno je da su vrijednosti svih ispitanih fizikalno-kemijskih, kemijskih i mikrobioloških parametara sukladne uvjetima koji su propisani “Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju” i “Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe”, obavijestili su iz Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.

Također, prenosimo u cijelosti i priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:  „Nalazi uzoraka vode, prikupljeni protekli petak na dvije lokacije u Samoboru, pokazali su kako je uzorkovana voda sukladna svim ispitanim parametrima prema članku 5. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju i priloga I. Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.” Uzorci vode uzeti su od strane ovlaštenih osoba Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Navedeni, dodatni, uzorci vode uzeti su nakon neslužbenih informacija i povezivanja povećanog broja oboljelih od hepatitisa A s vodovodnim sustavom na području Samobora. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije redovito provodi ispitivanje kvalitete vode u Županiji. Za osiguravanje zdravstvene ispravnosti vode i opskrbu kućanstva vodom na području Samobora nadležan je Zagrebački Holding odnosno podružnica Vodoopskrba i odvodnja, ispostava Samobor.

Hepatitis A uglavnom se prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih te ih ne moraju imati svi, a mogući su: povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, proljev, mučnina, bolovi u trbuhu, tamna boja mokraće, svijetla stolica i žutica. Uslijed pojave simptoma potrebno je javiti se svojem liječniku, a osnovna preventivna mjera jest redovito pranje ruku i ispravna osobna higijena.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavit će s redovitim uzorkovanjem i ispitivanjem kvalitete vode u Županiji te o svakim eventualnim odstupanjima na vrijeme obavijestiti javnost.“