Sajam zdravlja Štampar u tvom kvartu – Dubrava

Na tržnici u Dubravi ovog je vikenda održan je još jedan sajam zdravlja “Štampar u tvom kvartu” gdje građane očekuje čak šest javnozdravstvenog štandova, gdje su Zagrepčanke i Zagrepčani svih dobi imali priliku obaviti razne preglede i savjetovanja s liječnicima koji  u svom cilju ima zbližavanje zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima, baš kao i jačanje kulture brige o zdravlju i kvaliteti života lokalne zajednice.

Sajam zdravlja organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grad Zagreb te područni domovi zdravlja.

Štampar u tvom kvartu, ideja je prezentirati zdravstvene usluge koje građani mogu dobiti kroz sve gradske četvrti. Nakon korone, kada smo sve obavljali telefonom, podsjećamo građane da se moraju vidjeti sa zdravstvenim djelatnicima i raditi zdravstvene preglede. Imate niz zdravstvenih aktivnosti ovdje, od zaštite okoliša, školske djece, napomenuo bih odaziv na preventivne programe, preko puta je mobilni mamograf, rano otkrivanje debelog crijeva, možemo pobijediti takve bolesti – izjavio je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Tako su se građani na nekoliko štandova mogli educirati o važnosti i ulozi kretanja, aktivnosti na otvorenom, pravilnoj prehrani, pružanju prve pomoći, prepoznavanju simptoma koji ukazuju na određene bolesti i zdravstvene poremećaje, kvaliteti zraka, peludnoj prognozi, kao i saznati sve ostale informacije vezane uz brigu o zdravlju.

I predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović naglasio je kako mu je drago da su građani svojim dolaskom na Sajam zdravlja pokazali osviještenost o zdravlju i zahvalnost radnicima NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ koji su im danas na raspolaganju za sva pitanja.

Treba ići na preglede, odvojiti desetak minuta, oni su besplatni. Pregled samo može koristiti. Ne treba misliti “zdrav sam”. Nisam bio deset godina kod doktora, ali “zdrav sam”. Treba otići, nisam ni ja pobornik doktora, ali žena me natjera pa moram otići – kazao je Ilija Sliško, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava.

Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati u preventivnim programima i promociji zdravog načina života, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba koji je također nazočio ovoj akciji, posebno pohvalivši Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te nadodao : Zavoda koji je napravio jako puno na promociji zdravog života, pregleda i samo pregleda, te potrebi da se taj nevidljivi, soft layer našeg života, zdravlje, kontrolira i da o njemu brinemo. Andrija Štampar bio je poznat kao narodni učitelj, zagovarao je promociju zdravlja među građanstvo, odlazak liječnika među građanima. Ovih šest štandova su upravo na liniji misije Andrije Štampara. 

Posjećenost sajma u visokim je brojkama, čime se vidi da je interes građana za ovakve akcija uvijek velik pa je stoga važno da Grad Zagreb podržava ovakve akcije kojima se radi na educiranju, na čuvanju zdravlja građana. Od iznimne je važnosti  podsjećati na prevenciju i približiti liječnike građanima, jer mnogi se opravdavaju stavom kako nemaju slobodnog vremena posvetiti se pregledima koji u konačnici spašavaju ljudske živote kada se bolest otkrije na vrijeme.

Za dva tjedna sajam zdravlja “Štampar u tvom kvartu” bit će na Trnju. Stoga iskoristite ovu priliku odvojite vrijeme za sebe i provjerite svoje zdravlje!

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA