Sajam zdravlja Štampar u tvom kvartu – Dubrava

Na tržnici u Dubravi ovog je vikenda održan je još jedan sajam zdravlja “Štampar u tvom kvartu” koji u svom cilju ima zbližavanje zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima, baš kao i jačanje kulture brige o zdravlju i kvaliteti života lokalne zajednice.

Štampar u tvom kvartu, ideja je prezentirati zdravstvene usluge koje građani mogu dobiti kroz sve gradske četvrti. Nakon korone, kada smo sve obavljali telefonom, podsjećamo građane da se moraju vidjeti sa zdravstvenim djelatnicima i raditi zdravstvene preglede. Imate niz zdravstvenih aktivnosti ovdje, od zaštite okoliša, školske djece, napomenuo bih odaziv na preventivne programe, preko puta je mobilni mamograf, rano otkrivanje debelog crijeva, možemo pobijediti takve bolesti – izjavio je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Tako su se građani na nekoliko štandova mogli educirati o važnosti i ulozi kretanja, aktivnosti na otvorenom, pravilnoj prehrani, pružanju prve pomoći, prepoznavanju simptoma koji ukazuju na određene bolesti i zdravstvene poremećaje, kvaliteti zraka, peludnoj prognozi, kao i saznati sve ostale informacije vezane uz brigu o zdravlju.

Treba ići na preglede, odvojiti desetak minuta, oni su besplatni. Pregled samo može koristiti. Ne treba misliti “zdrav sam”. Nisam bio deset godina kod doktora, ali “zdrav sam”. Treba otići, nisam ni ja pobornik doktora, ali žena me natjera pa moram otići – kazao je Ilija Sliško, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava.

Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati u preventivnim programima i promociji zdravog načina života, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba koji je također nazočio ovoj akciji, posebno pohvalivši Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te nadodao : Zavoda koji je napravio jako puno na promociji zdravog života, pregleda i samo pregleda, te potrebi da se taj nevidljivi, soft layer našeg života, zdravlje, kontrolira i da o njemu brinemo. Andrija Štampar bio je poznat kao narodni učitelj, zagovarao je promociju zdravlja među građanstvo, odlazak liječnika među građanima. Ovih šest štandova su upravo na liniji misije Andrije Štampara. 

Za dva tjedna sajam zdravlja “Štampar u tvom kvartu” bit će na Trnju.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA