Sa 106 proračun Ivanića smanjen na 76 milijuna

ivanić grad

Autor:: Radojka Šporer / Obiteljski radio Ivanić 12/25/2009 14:20

Većinom glasova su usvojene izmjene i dopuna ovogodišnjeg gradskog proračuna uz izmjene i dopune pratećih planskih dokumenata. Umjesto prvobitno planiranih 106 milijuna kuna, rebalansom je ovogodišnji proračun smanjen na 76 milijuna.

Razlozi su, objasnio je gradonačelnik Boris Kovačić, nedobivanje bankovnog kredita za izgradnju infrastukture u iznosu od 20 milijuna kuna, dugovanja Ine za rudnu rentu, kao i neostvarivanje prodaje gradilišta u gospodarskim zonama i komunalnog doprinosa radi recesije. Oporba na čelu s HDZ-om nije podržala rebalans, jer smatra da je trebao biti na dnevnom redu ranije tijekom godine.  

Većinom glasova usvajan je i proračun za 2010. godinu u iznosu od 85 milijuna kuna, uz prateće planske dokumente. Gradonačelnik je obrazložio, da je projekcija napravljena na temelju ostvarenja iz ove godine, uz očekivanje, da će Ina podmiriti zaostale obveze, te da će porezni prihodi rasti 1,6 posto. Pritom je za plaće zaposlenika Gradske uprave, profesionalne vatrogasne postrojbe, Dječjeg vrtića i Pučkog otvoreno učilišta planirano povećanje samo za radni staž, te za novozaposlene tijekom ove godine.

Većina troškovnih stavki je planirana u manjim iznosima ili najviše do ovogodišnje razine. I za iduću godinu je planirano do sada neostvareno kreditno zaduženje kod banke za izgradnju infrastrukture u gospodarskim zonama.

Oporba na čelu s HDZ-om nije podržala Proračun za 2010., jer smatra da su prihodi, naročito oni porezni, planirani nerealno visoko.

Vijećnici su usvojili i izmjene i dopune Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području Grada, Odluku o visini naknade za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta na potvrde u iznosu od 250 kuna po hektaru i Odluku o dodjeli 15 učeničkih i 15 studentskih stipendija s prebivalištem na području Grada Ivanića za tekuću školsku godinu.

Pitanja vijećnika na aktualnom satu odnosila su se na komunalnu problematiku, uključujući nezadovoljstvo radom zimske službe, naročito u sporednim ulicama u naseljima Posavine.