S 26 glasova za i 20 protiv, prihvaćena Odluka o gospodarenju otpadom u Gradu Zagrebu

Glavna točka dnevnog reda sjednice Gradske skupštine je pitanje otpada u Gradu Zagrebu. Dok su gradski zastupnici iz oporbe upućivali niz kritika na ovakav sustav gospodarenja otpadom, većina zastupnika Odluku je spremno podržala

Grad Zagreb u potpunosti je nespreman za ovakav sustav gospodarenja otpadom- samo je jedna od kritika upućenih od strane oporbe.

– Ni ne znamo koliko kontejnera niti gdje ni kako, dobit ćemo neke vrećice za biootpad. Građani kao prvo nisu educirani, kao drugo Grad je nespreman, a kao treće gradonačelnik ne zna što će raditi s tim otpadom jer postoji obaveza Grada da nešto radi s tim otpadom. Ovo mi izgleda kao mrtvo slovo na papiru, a Grad nije osigurao potrebne uvjete da mi možemo odvojeno skupljati otpad – istaknula je gradska zastupnica Anka Mrak- Taritaš.

Sandra Švaljek smatra kako Odlukom nije dobro definirano ono što građane najviše zanima, a to je kako će se naplaćivati odvoz komunalnog otpada.

– Ono što sada vidimo u ovoj Odluci, da će se opet naplaćivati po nekoj zamišljenoj količini otpada, a ne po stvarnoj količini koju građani predaju Čistoći. Nije pravedno i nije u skladu s europskim standardima kojima bi trebali težiti – osvrnula se Švaljek.

Iz najjače oporbene stranke u Gradskoj skupštini, SDP-a, poručuju kako se ovom Odlukom radi korak unatrag.

– Ovakva Odluka je nepravedna. Stvara se sustav u kojem će neovisno o tome hoće li u vrećama od 30 litara biti ubačeno pet ili 25 litara, građani plaćati jednaku cijenu otpada. Ovime se ne utječe na građane da vide konkretno zašto im se isplati odvojeno prikupljati otpad – dodao je zastupnik Matej Mišić.

No, neki su odluku, koji je Milan Bandić stavio pred gradske zastupnike, ipak spremni podržati, unatoč nekim nedostacima.

– Ne smijemo se dovesti u situaciju da Grad ne donese ovu Odluku, a moramo po Uredbi Vlade RH do 1. veljače, pa da građani Grada Zagreba plaćaju radi toga. Jedna od stvari koja je Odlukom predviđena su kazne za određene prekršaje, na čemu smo mi inzistirali da se ide s odgodom kazni dok davatelj usluge ne osigura sve potrebne uvjete – izjavio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Iz Zelene liste, već duže vremena, ističu kako je gospodarenje otpadom najvažnija tema Grada Zagreba, a informiranje javnost od ključnog je značaja.

– Mi moramo ovu odluku danas prihvatiti, sigurno se može doraditi i biti bolja. No, moramo krenuti u taj proces što jače i što brže te pojačati informativnu kampanju, kako bi građane upoznali s promjenama u gospodarenju otpadom koje će se uskoro dogoditi – nadodao je gradski zastupnik Nenad Matić.

Pošto će financijski izdaci iznositi oko 100 milijuna kuna, što će se raditi sa svim tim prikupljenim otpadom- pitaju se iz HNS-a?

– Imate situaciju da Grad koji nije osigurao potrebnu infrastrukturu građanima, misli prijetiti kaznama, zato ovaj oblik Odluke nama nije prihvatljiv – zaključio je zastupnik Tomislav Stojak.

No, s 26 glasova za i 20 glasova protiv, prijedlog Odluke o gospodarenju otpadom u Gradu Zagrebu, prihvaćen je na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine.