Rusak: Tomašević kreditom s većim kamatama refinancira jeftiniji Bandićev kredit

Za vrijeme trajanja sjednice Gradske skupštine, konferenciju za medije održao je klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Predsjednica kluba Gordana Rusak došla je s transparentom koji je prikazivao postotak kredita koje je uzeo bivši gradonačelnik Bandić u usporedbi s kreditom koji je uzeo gradonačelnik Tomašević kako bi refinancirao kredite bivše vlasti. Prema brojkama na transparentu, gradonačelnik Tomašević je s jednim kreditom uzeo više nego Bandić za vrijeme cijelog mandata.

– Vraćam se ponovno na kredit. To je kredit s promjenjivom kamatom. Mi smo napravili izračun na dan 6. siječnja, tada je euribor bio 2,8, na dan uzimanja kredita bio je 0,98. Po tom izračunu, na taj dan, nas bi taj kredit koji je Tomašević uzeo, ne zbog Bandića nego zbog sebe, iznosio gotovo 30 milijuna eura više na kraju plaćanja kredita. Taj izračun više ne vrijedi, jer euribor više nije 2,8, nego je on na jučerašnji dan bio 3,2. Euribor nezaustavljivo raste, što znači da ni ovaj izračun ne stoji, bit će još više. 1.3. 2023 platit ćemo dva milijuna više, i 1.9 dva milijuna eura više od onoga što je deklarirano u dokumentima kad smo kredit uzeli.

Rusak se pitala, kako je moguće da je gradonačelnik Tomašević uzeo kredit po nepovoljnim kamatama kako bi refinancirao kredit po jeftinijim kamatama:

– To je totalno suludo. Jedino ako im nije namjera da nekretnine koje smo dali u zalog jednog dana odu na bubanj, i netko već pripravan čeka da te nekretnine kupi po povoljnoj cijeni. Radi se o nekretninama u 12 kategorija, ukupno 31 nekretnina. Sa samo dva zemljišta pokriva se više od 80 posto kredita. Tko je tu lud? imamo vodovod i opskrbu kao sudužnika, imamo plinaru opskrbu kao sudužnika i gradsku plinaru kao sudužnika, te ove nekretnine. Ako nećemo moći financirati kredit, a euribor tako raste da sve vodi k tome, past ćemo u dužničko ropstvo, rasprodat ćemo imovinu koju već vjerojatno netko čeka, jer ja ne vidim tko bi bio toliko lud da na ovaj način uzima kredite.

Gradski zastupnik Nenad Predovan napomenuo je da prometni redari ne rade već pedesetakl dana, zbog toga što nisu prešli na euro na vrijeme, što znači da prijestupnici ne plaćaju kazne za svoje prekršaje.

– Što se dogodilo glavnom gradu? Ono što se nije dogodilo ni jednom drugom gradu, a to je da zbog lošeg planiranja i nemara ljudi koji su odgovorni, taj proces kasni 53 dana. Gradonačelnik je odgovorio da od danas sustav radi. Mene zanima, tko je odgovoran za to. Moramo utvrditi tko je odgovoran, moramo ispraviti u kasnijim procedurama što je bila greška. Nisam siguran da je gradonačelnik fokusiran na to da popravi stvar, njega zanima od kuda zastupniku informacije, tko mu je rekao, tko je taj tko druga iz prometnog redarstva i to mu rekao.