Ronioci čistili jezero, a građani uređivali okoliš

Autor: Sarah Srdar 5/19/2012 17:17

U organizaciji ronilačkog kluba Roniti se mora i Javne ustanove Maksimir, održana je ekološka akcija pod nazivom Maksimir – zeleno srce Zagreba.

Projekt je zamišljen kao trostruka ekološka akcija koja se sastoji od čišćenja petog maksimirskog jezera, površine oko samog jezera i sadnje cvijeća.

-.-Sarah Srdar-.-– Ovo nije prva akcija čišćenja maksimirskih jezera. Prošle smo godine organizirali akciju čišćenja trećeg jezera, no vjerujem kako će se ova suradnja nastaviti te kako će se očistiti i ostala prekrasna maksimirska jezera – objasnio je Saša Banić, ravnatelj Javne ustanove Maksimir.

Posjetitelji Maksimira često ne vide dalje od Vidikovca

Mnogi su se volonteri odazvali ovoj akciji, a i građani su je došli podržati. No, nije sve ostalo na promatranju jer se veliki broj Zagrepčana pridružio roniocima i uređivao okoliš.

– Građani i posjetitelji dolaze u Maksimir, no ne znaju da se i iza vidikovca nalazi prekrasna priroda. Imamo pet jezera, uređene staze, a zrak je uvijek svjež – istaknuo je Banić.

Za najmlađe su bile organizirane igre, a za posjetitelje edukativne radionice kojima se želi podići svijest građana o ekološkoj važnosti.

– Imamo prekrasnu prirodu koju trebamo očuvati. Cilj svih ovakvih, ali i sličnih akcija, je podizanje svijesti građana barem na jedan dan o očuvanju prirodnih bogatstava. Vrijeme nas je poslužilo, a sudeći prema viđenom, u jezeru ćemo pronaći zaista svašta – rekao je Damir Zurub, predsjednik ronilačkog kluba Roniti se mora.

Svi koji se nisu pridružili ovoj akciji, moći će uskoro jer ronioci ne staju ovdje, nego već traže nove lokacije i nova jezera kojima je potrebno čišćenje.