Renato Petek tri mjeseca vodio evidenciju odvoza otpada: ‘Platio sam račun i poslao prigovor!’

- Tri sam mjeseca pratio i bilježio, ponekad i fotografirao realizaciju rasporeda odvoza, a napominjem da se radi od odvozu otpada za obiteljsko kućanstvo na Jarunu. Platio sam račun i poslao prigovor - rekao je gradski zastupnik.

FOTO: Ivan Novosel

– A kako kod vas funkcionira odvoz otpada? – ovim je pitanjem gradski zastupnik Renato Petek započeo svoju objavu na društvenoj mreži te podijelio podatke vlastite evidencije odvoza otpada za obiteljsko kućanstvo.

Miješani otpad – redovito, 4-5 x mjesečno

Papir – 1 x mjesečno! (svaki drugi termin)

Biootpad – 2 x mjesečno (svaki drugi termin)

Plastika i metal – redovito 2 x mjesečno

– Čistoća mora uredno odvoziti otpad prema rasporedu koji su sami donijeli! Gradonačelnik Tomašević je rekao u svibnju 2022. godine da kreće tjedni odvoz papira i plastike, no to se nije dogodilo niti za višestambene zgrade, naprotiv. Zadnja dva mjeseca su kod nas dva puta preskočili odvoz papira, a to znači da ga odvoze jednom mjesečno. Premalo! Posljednji puta su odvezli papir 30. listopada! To je ogroman problem, spremnik postaje premalen, pa se papir mora voziti u reciklažno dvorište ili s njime odlaziti na zelene otoke – požalio se Petek te dodao kako su u subotu preskočili odvesti biootpad.

FOTO: Renato Petek

– Možda me kazne, jer je kanta još na cesti. Kad se preskoči termin odvoza, nastaju problemi s količinom. Sada nije toliki problem sa smradom jer se sve smrzlo, no ljetos je bio pakao! S druge strane, biootpad nemam kako odvoziti i nositi, a kompostiranje u dvorištu nije opcija – rekao je zastupnik.

– Tri sam mjeseca pratio i bilježio, ponekad i fotografirao realizaciju rasporeda odvoza, a napominjem da se radi od odvozu otpada za obiteljsko kućanstvo na Jarunu. Platio sam račun i poslao prigovor – kazao je.

Petek čeka odgovor Čistoće vezanu uz dostavu njihove specifikacije odvoza koju, kako kaže, moraju voditi sukladno članku 2. stavka 4. Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba te sukladno članku 20. iste Odluke moraju dostaviti izvadak iz digitalne evidencije odvoza komunalnog otpada.