Renato Petek: “Poništenje natječaja za nove podzemne spremnike u Zagrebu bilo je očekivano”

80 posto gradova u Republici Hrvatskoj postavili su polupodzemne spremnike, koji su efikasniji i ekonomičniji. Trogir i Šibenik imaju podzemne spremnike koji dugoročno stvaraju dodatne probleme, naglasio je Petek. "Dobro se krenulo, no trebalo je postaviti razne spremnike da ih građani testiraju, a postavljen je samo jedan", kazao je Petek.

Prvi podzemni spremnik koji je postavljen u Masarykovoj ulici pojavio se paralelno s uvođenjem novog sustava odvoza otpada 1. listopada. Najavljeno je postavljanje još 150 spremnika, no Grad Zagreb je krajem studenog poništio javni natječaj za nabavku ‘podzemnih spremnika za sakupljanje otpada. Zaključak je bio da tvrtka zadovoljava sve uvjete i da nije bila potrebna dopuna dokumentacije, no u međuvremenu je utvrđeno da ta dokumentacija nije bila cjelovita. Petek je rekao da mu je drago što je natječaj poništen jer da je bio potvrđen gradonačelnik bi dobio kaznene prijave.

 

80 posto gradova u Republici Hrvatskoj postavili su polupodzemne spremnike, koji su efikasniji i ekonomičniji. Trogir i Šibenik imaju podzemne spremnike koji dugoročno stvaraju dodatne probleme, naglasio je Petek. “Dobro se krenulo, no trebalo je postaviti razne spremnike da ih građani testiraju, a postavljen je samo jedan”, kazao je Petek.  Gradonačelnik Tomašević je još u svibnju najavio da se sva plastika, metal i papir treba odvoziti jednom tjedno, s čime se Renato Petek slaže, no ta odluka još nije implementirana. “Odvoz svih vrsta otpada jednom tjedno, trebao bi biti cilj svima, a onda uz prilagodbu na nekim lokacijama češće ili rjeđe, ako je to potrebno”, kazao je Petek. Novinarska ekipa OTV-a primijetila je kako je jedan od spremnika za miješani komunalni otpad očigledno pokvaren jer ga je moguće otvoriti bez kartice. U meduvremenu je spremnik popravljen, odnosno poklopac je zaključan.

 

Petek se nada se kako će na sljedećoj sjednici Skupštine Grada Zagreba svi zastupnici podržati njegov prijedlog o tome da sve osobe s invaliditetom kojima je to nužno imaju pravo na pelene, bez obzira na dob. Smatra da Grad treba financirati svu infrastrukturu i ne raditi podijele između onih koji žive u centru grada i onih koji žive izvan centra te je istaknuo da se treba diverzificirati izbor spremnika, odnosno da građani imaju opciju umjesto podzemnih spremnika, odlučiti se za polupodzemne spremnike, bokseve ili preše.