Reforma Hrvatskih željeznica

2021. je Europske godina željeznice, stoga je tim povodom organizirana panel diskusija o budućnosti Hrvatskog željezničkog prometa od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

“Očekujemo veliku reformu željezničkog sustava, ona neće trajati 2-3 mjeseca. To je period koij zahtjeva i 10-ak godina ozbiljnog, aktivnog rada. Što se tiče putničkog prijevoza, očekujemo u razdoblju od 4 godine 30 novih vlakova i flota novih vlakova bit će povećana na gotovo 70 novih vlakova.” – navodi Alen Gospočić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Europska Unija spremna je financirati strateške projekte i do 85% ukupnog iznosa, a koliko i kada ćemo od tog kapitala iskoristiti, vidjet ćemo u narednim godinama.

Kao što znamo, na mladima svijet ostaje, a što se tiče budućih radnih snaga u sferi željezničkog prometa RH, ne moramo se brinuti – zainteresiranost za obrazovanje u tom smjeru vrlo je visoka, rekao je Ante Klečina, predsjednik Saveza za željeznicu.

Stručnjaci su na panelu govorili i o brojnim drugim temama poput izazova s kojima se susreću prijevoznici, ulozi domaće željezničke industrije u modernizaciji voznoga parka nacionalnog putničkog prijevoznika, te o nizu drugih aktualnih gospodarskih pitanja.