Rebalansom proračuna neće se riješiti stari dugovi

Davor Bernardić

Autor: Kristina Križić 7/10/2012 14:01

Rebalans proračuna, donošenje izmjena i dopuna GUP-a te odluka o zakupu i kupoprodaji gradskih poslovnih prostora najavljene su teme za 39. sjednicu Gradske skupštine grada Zagreba. Na konferenciji za novinare u Gradskoj Skupštini, Davor Bernardić, predsjednik Skupštine, upozorio je kako je rebalans proračuna najvažnije pitanje o kojem će se raspravljati.

– Proračun se slabije puni i to negdje za 240 milijuna kuna unazad godinu dana. Odbor za financije tražio je zapisnik o proračunskom nadzoru o kojem se moglo dosta čitati iz medija, ali mislim da Gradska skupština treba dobiti te podatke jer je naš zadatak nadzor proračunskih sredstava te kontrola trošenja novca iz gradskog proračuna – rekao je Bernardić.

Predsjednik Gradske skupštine je dodao kako će se iz nadzora moći iščitati gubitak iz prošle godine koji iznosi 145 milijuna kuna, a koji se u ovom proračunu sanira sa 60 milijuna kuna.

– No, pitamo se što je s ostatkom dugova od prošlih godina koji je veći od pola milijarde kuna. Rebalans obiluje mnoštvom nerealno planiranih stavki i to bez obrazloženja te smo upravo zato tražili detaljnija objašnjenja pojedinih stavki – ispričao nam je Bernardić.

Kako je rečeno, prvi zadatak Gradske skupštine je nadzor zakonitosti i kontrola trošenja proračunskog novca.

– Gradska skupština je stalno u situaciji traži rješenja kako izbjeći štetu zbog ovakvih poteza. Najveći problem ovog rebalansa je što, osim što nema planova za nove investicije, nema dovoljno sredstava ni za saniranje dugova iz prošlosti – upozorava Bernardić.

Zagrebu treba novi urbanistički koncept

Iduća točka o kojoj će se raspravljati na sjednici Gradske skupštine u četvrtak je donošenje izmjena i dopuna GUP-a koje bi se trebale što prije donijeti po zakonitoj i jasnoj proceduri. Bernardić smatra kako Zagreb treba biti otvoren za investitore te da mu je potreban novi urbanistički koncept.

Za posljednju točku, Bernardić smatra kako trebaju biti jasniji kriteriji da bi se olakšala kupoprodaja poslovnih prostora.

– Drago mi je da ćemo olakšati zakupnicima njihovo poslovanje jer su puno uložili u svoju djelatnost te se nadam da će im sada biti lakše poslovati po jasnijim i transparentnijim kriterijima – poručio je Bernardić.

Ukoliko Skupština ne dobije sve potrebne podatke o rebalansu proračuna, postoji mogućnost da se sjednica odgodi.