Radiju 101 prijeti tužba zbog `golih´ činjenica

Plakati Radija 101

Autor:: Maja Gujinovicć, Autor:: Elena Grassi 1/18/2010 16:32

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da trenutno priprema prekršajnu prijavu protiv odgovornih osoba s Radija 101, zbog eksplicitnih fotografija na njihovim jumbo plakatima koje vrijeđaju javni red i mir.

-.-Marin Tironi / Pixell-.-Plakati s golim muškarce dio su kampanje Radija 101 kojim se ukazuje da ovoj radio-postaji prijeti zatvaranje – Trenutno su u tijeku prekršajni izvidi nakon kojeg će se odlučiti da li će se protiv Radija 101 podnijeti optužni prijedlog – rekla je Aleksandra Ljuba, glasnogovornica policijske uprava zagrebačka.

Naime, policija je u prošli petak zaprimila nekoliko dojava građana koji su se osjetili uvrijeđeni fotografijom potpuno golog, starijeg muškarca koje je Stojedinica iskoristila u svojoj kampanji ‘Gola činjenica’. Želeći ukazati javnosti na katastrofalno financijsko stanje u kojem se našla njihova radio postaja, a zbog kojeg je pred vratima stečaja, uprava popularnog medija odlučila se na šokantnu kampanju.

U slučaju da policija podnese prekršajnu prijavu nadležnom odvjetništvu, Radio 101 će svoj smisao za humor morati objašnjavati na sudu. Za takav prekršaj protiv javnog reda i mira predviđena je novčana kazna ili zatvor do 60 dana.

>>> VIŠE O KAMPANJI PROČITAJTE OVDJE

 Kampanjom Radio 101 želi ukazati građanima na tešku financijsku situaciju

Kako je objasnio Drago Perić, predsjednik uprave ‘Stojedinice’, cilj kampanje jeste prikazati građanima stvarnu situaciju u kojoj se našla njihova omiljena radijska-postaja zahvaljujući bivšoj upravi.

– Kampanja s plakatima želi otkriti jednu za nas izuzetno važnu golu činjenicu. Nadamo se da prekomjerna masnoća nije nikoga povrijedila. Ukoliko su građani uznemireni, sadašnja uprava kriva je samo za uznemiravanje javnosti s golim spolovilom, a prethodna uprava je odgovorna za pornografski gubitak od 19 milijuna kuna – dodao je Perić.

-.-Pixell-.-Zaposlenici Radija 101U razgovoru za portal Zagrebancija.com Perić je objasnio kako je najveći dio duga nastao neplaćanjem PDV-a i doprinosa djelatnika, koji nisu uplaćeni od veljače prošle godine. Odgovornim za nastalu situaciju suvlasnici Radija 101 smatraju i Grad koji je do 2008. bio većinski vlasnik radija, pa će zbog toga od gradonačelnika tražiti pomoć za izlazak iz krize.

 >>> CIJELI RAZGOVOR  S DRAGOM PERIĆEM MOŽETE PROČITATI OVDJE

 

Bandić tvrdi da bi pomoć Radiju 101 bilo uplitanje u neovisnost, a Zagreb.hr već par godina pomaže s desetcima milijuna kuna

– Grad je bio većinski vlasnik radija sve do 2008. godine, koji je na taj način i sudjelovao u radu radija , pa je stoga i dijelom problema. Ako Grad vidi potrebu da jedan značajan javni medij, kao što je Radio 101, nastavi s emitiranjem, očekujemo od njih pomoć u obliku donaciju ili udio u proračunu – rekao je Perić. 

No, na konferenciji za novinare koju je gradonačelnik Milan Bandić jutros održao u prostorijama novotvorenog vrtića ‘ En Ten Tini’ u naselju Sopnica-Jelkovec, jasno je dao do znanja kako smatra da u neovisnost medija Grad Zagreb ne treba zadirati novčanom pomoći.

– Mi njegujemo neovisno novinarstvo i protiv smo uplitanja u informacijsku politiku. Uvjeren sam da ni oni ne bi pristali na pomoć grada. Grad im je pomogao s prostorom, dobili su najbolji prostor u gradu. Ovo sve drugo su šumovi u vezi, a ova priča o novčanoj pomoći grada očito nije dobro iskomunicirana – zaključio je Bandić koji se pak do nedavno nije libio novčano pomoći medijima.

Naime, dvomjesečnik ‘Zagreb.hr’, koji mnogi nazivaju Bandićevim pamfletom, do sada je kroz proračun dobio u zadnje dvije godine preko 20 milijuna kuna kuna. Uz to, te novine kreira tvrtka Medijska mreža, registrirana na istoj adresi kao i tvrtka Millenium promocija, čiji je suvlasnik Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti  te jedan od ključnih gradonačelnikovih medijskih stratega, koji to nikada nije potvrdio.