Prvo izdanje festivala domaćeg animiranog filma

'Veliki miting' prvi hrvatski crtani film nastao prije 60 godina

1/15/2010 13:40

Prvi Festival hrvatskoga animiranog filma, pokrenut u svrhu predstavljanja domaće animirane filmske produkcije i promocije animacije, kao ozbiljne umjetničke forme, održat će se 20. i 21. veljače u zagrebačkom kinu ‘Europa’. Festival je nastao na inicijativu Zagreb filma – umjetničkog direktora Krešimira Zimonića i ravnatelja Vinka Brešana. Zamisao je da se dosadašnji ASIFA-in ‘Dan hrvatske animacije’ proširi na više dana i postane punokrvni festival.

Cilj je Festivala predstaviti domaću animaciju domaćoj -.-Zagreb film-.-Borivoj Dovniković Bordopublici i autorima. Dugoročno, cilj nam je promovirati animaciju kao ozbiljnu umjetničku formu, te ojačati veze s tradicijom i regijom.

Uz nagrade najboljim filmovima, dodjeljivat će se nagrada za životno djelo umjetnicima zaslužnima za razvoj animacije u Hrvatskoj, a ovogodišnji dobitnik je Borivoj Dovniković Bordo, istaknuti član ASIFA-e, autor crtanih filmova, karikaturist, strip-crtač, ilustrator, grafički dizajner Borivoj Dovniković Bordo.

 

Ove godine navršava se 60 godina od prvog crtanog filma u Hrvatskoj

Slučajno ili ne, ali ove, 2010. godine navršava se 60 godina od izlaska prvog crtanog filma nastalog u Hrvatskoj, Velikog mitinga. Taj film, nastao u redakciji Kerempuha još davne 1950. godine otvorio je vrata hrvatskom animiranom filmu i od tog se filma animacija u hrvatskoj neprestano proizvodi do dana današnjeg. Bordo je ujedno i jedini živući autor koji je surađivao na tom filmu.

Zamisao je da se Festival održava svake druge godine i prikazuje i ocjenjuje sve javno financirane filmove, uz predselekciju za filmove bez podrške javnih sredstava. Osnovne kategorije su autorski, studentski, dječji i namjenski animirani film.  Vizija Festivala je da osim prikazivanja filmova stvori okruženje za druženje i suradnju unutar struke. Kroz okrugle stolove, prezentacije i radionice sudionici će razmjenjivati svoja iskustva ili se naprosto družiti u festivalskom klubu.