Prvi svjetlosni spektakl u Zagrebu

Festival svjetla prvi je takve vrste u Gradu Zagrebu.Ovaj jedinstveni kulturno umjetnički projekt u obliku audiovizualnih instalacija bit će postavljen na 7 lokacija Gornjeg grada.

-Turistička zajednica Grada Zagreba sa Gradom Zagrebom odlučila je ovaj festival postaviti u rano proljeće kao najavu proljeća, kao najavu nove turističke sezone u našemu gradu. Naravno, ovo nije jedinstveni festival. Takvi festivali u svijetu već postoje i dobro su etablirani, posebno u Europi ali i na drugim kontinentima.Obično sezona festivala svjetla u Europi počinje krajem jeseni i završava kao i naš zagrebački sa ranim proljećem s obzirom da se postavljaju najmodernije tehnike svjetla za koje trebaju duža noć i kraći dan, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Ovaj svjetlosni spektakl predstavlja proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu. Atraktivne audiovizualne instalacije skrenut će pažnju na neke od najznačajnijih lokaliteta Grada Zagreba.

-Za početak to je tunel Grič koji će imati instalaciju koja se zove čarobna šuma. To će biti interaktivna svjetlosna kreacija u kojoj će posjetitelji imati priliku biti kreatori proljeća jer će svojim djelovanjem moći utjecati na scene koje se događaju u samome tunelu. Slijedi Art park kao prolazna zona s instalacijom koja se zove proljetno buđenje. To je poveznica između tunela Grič i Tomićeve ulice. Tomićeva ulica imat će instalacije koje se zovu kugle u slapu, a to će biti jedinstvena igra svjetla s kuglama koje će mijenjati neke svoje pozicije. Kazao je voditelj projekta Ranko Skansi.

Ovim četverodnevnim festivalom Zagreb će se pridružiti drugim svjetskim gradovima, ali i dobiti jedinstvene svjetlosne kreacije koje će Kulu Lotrščak učiniti svjetionikom, dok će Vranicanijeva poljana igrom svjetala narušavati percepcije posjtitelja. Projekt je pozdravio i zagrebački gradonačelnik.

-Kad prošećemo od Gradeca do Klovićevih dvora, preko Lotrščaka do Vranicanijeve poljane i Jezuitskog trga i spustimo se u Tomićevu ulicu i tunel, mi ćemo još ove godine šetati tamo. Sljedeće godine penjat ćemo se liftom od tunela na Vranicanijevu livadu, kratko je najavio Bandić.

Ovakvi festivali dobro su etablirani u Europi, a za koji dan će se i Zagreb svojim svjetlosnim spektaklom pridružiti drugim svjetskim gradovima poput Lyona, Helsinkija, Praga i Berlina.