Prve žrtve ruskog napada na Ukrajinu

“Troje djece poginulo je u Ukrajini. Svaki rat je rat protiv djece. Strahujemo da će još nevinih mladih života biti izgubljeno ako borbe odmah ne prestanu. Djeca uvijek moraju biti zaštićena od trauma”, danas su priopćili iz udruge Save the Children

Foto: Twitter

Iako je s prvim projektilima koji su ispaljeni, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao kako su im mete samo vojni objekti, stvarnost nažalost pokazuje već sada najmračniju stranu rata koja ne može nikoga ostaviti ravnodušnim i od koje svaki čovjek strahuje, posebno kada su u pitanju djeca.

Prva poznata žrtva jučerašnjeg napada bila je djevojčica od 14 godina koja je vozila bicikl u trenutku kada je u njenoj neposrednoj blizini pala granata koja ju je ubila na licu mjesta.

Na svom je Facebook profilu Anton Geraščenko koji je savjetnik u ministarstvu unutrašnjih poslova, objavio sliku putovnice dječaka od 14 godina.

“Objavljujem putovnicu Antona Tarasenka, dječaka kojega je ubio Putin. Neka cijeli svijet, cijela Rusija, pogleda u oči ovog preminulog djeteta”, stoji u objavi.

“Rusi, sve vas treba biti sramota što ste dozvolili Putinu da ubija ukrajinsku djecu!”, napisao je.

Uputio je apel na novinare zapadnih zemalja da prenesu vijest jer Rusima nisu dostupni ukrajinski mediji.

“Već smo vidjeli tri bespotrebno izgubljena mlada života i strahujemo za svu djecu Ukrajine, jer se situacija ubrzano pogoršava. Djeca snose najveći teret ove krize i sada svojim životima plaćaju rat koji nisu sami stvorili. U Ukrajini nema sigurnog mjesta i situacija se mijenja iz sata u sat. Svih 7,5 milijuna djece u Ukrajini u velikoj je opasnosti od fizičkih povreda, teške emocionalne nevolje i raseljavanja”, poručila je Irina Saghoyan, direktorica Save the Children za istočnu Europu.