Protiv Picule diže se kaznena prijava

Tonino Picula

Autor: Boris CvetkovićAutor:: Stjepan Marković 2/17/2010 16:13

Protiv bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Tonina Picule mogla bi biti dignuta kaznena prijava zbog nesavjesnog rada i poticanje na sklapanje štetnih ugovora. Naime, on se našao pod istragom Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke zbog posudbe gradskog poglavarstva Televiziji Velike Gorice. Istraga je pokrenuta nakon anonimne prijave, a kako neslužbeno doznajemo tu prijavu podnio je Dražen Barišić, aktualni gradonačelnik Velike Gorice.

Barišić je naručio reviziju poslovanja te televizije u su jedni od suvlasnika grad Velika Gorica i komunalno poduzeće. Velika Gorica i VG Vodoopskrba dali su TVG pozajmice u iznosu od 1,2 milijuna kuna kako bi kupili opremu.

– Svi suvlasnici TVG su trebali razmjerno svom udjelu napraviti pozajmice u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Te pozajmice su se trebale pretvoriti u temeljni kapital trgovačkog društva – rekao je Alen Konjević, direktor TVG-a i dodao da je tu odluku donijela skupština trgovačkog društva koje je vlasnik TVG.

Picula je odbacio optužbe te je u početku govorio o tome kako je prilikom preuzimanja grada našao minus od 17 milijuna kuna, a da je iza sebe ostavio plus od 22 milijuna kuna. Na pitanje o TVG kazao je da su sve odluke prošle potrebne procedure gradskog vijeća i da su napravljene u skladu sa Zakonom o proračunu. Picula je optužio Barišića da je aktivirao pozajmicu kako bi blokirao TVG i na taj način pogodovao TV Turopolju kojem je vlasnik.

Velikogorički SDP je već ranije zbog aktivacije te pozajmice podnio prijavu protiv Barišića USKOK-u.

>>>> Barišić optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti