JESU LI KRIVI VLADAJUĆI ILI OPORBA? Rušenje kvoruma novi je hobi skupštinskih zastupnika

Još je na prošloj sjednici Gradske skupštine, tijekom rasprave o preimenovanju Trga maršala Tita, također rušen kvorum nakon čega je sam gradonačelnik zabranio svojim zastupnicima odlazak na wc u paru

Foto: Sarah Srdar Žijak

Sve je češća praksa oporbenih zastupnika u Skupštini napuštanje dvorane tijekom rasprave, odnosno rušenje kvoruma. Naime, ako u dvorani nije prisutno barem 26 zastupnika, kvorum ne postoji i sjednica se ne može odvijati.

– Netko vas je izabrao, dao vam povjerenje i iz proračuna ste plaćeni novcem poreznih obveznika za dolazak na sjednicu, a onda vi tu istu sjednicu napuštate i rušite kvorum. Ponašaju se kao malo dijete kad mu date, pa uzmete čokoladu! Napuštaju sjednicu, ali interesantno je da nisu vratili naknadu koju su za prisustvovanje istoj dobili – mišljenja je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić.

S druge strane, oporbenjaci kažu kako nije u redu da zastupnici većine odmah nakon glasanja po određenoj točci dnevnog reda izlaze iz dvorane. Tvrde kako sjednicu ne napušta jedan, već više njih, pa su oni razlog što kvorum ne postoji.

– Oni su većina i na njima je pitanje postojanja kvoruma – rekao nam je jedan zastupnik iz oporbe.

Podsjetimo kako je na prošloj sjednici Gradske skupštine, tijekom rasprave o preimenovanju Trga maršala Tita, također rušen kvorum nakon čega je sam gradonačelnik zabranio odlazak na wc u paru.

– Izlazite jedan po jedan, ako izađe dvoje pada nam kvorum i ovo neće završiti još tri sata – poručio im je Milan Bandić tada.

Mikulić najavljuje i tužbe

I tako sada rasprave u gradskom parlamentu traju do dugo u noć (prošla je počela u 09:00 sati ujutro, a završila u 02:20 sati u noći) što je prije bila rijetkost.

– Dio zastupnika raspravlja preko društvenih mreža, blogova i portala, umjesto da za to koristi drugi parlament države. Pritom čak drže lekcije nekim drugim zastupnicima, a bez prethodne provjere onoga o čemu pišu. Stoga ćemo razmisliti o tužbi, u okviru zakonskih mogućnosti, a radi objavljenih neistina – upozorio je Mikulić.