Proračun samoborskih obrtnika bit će milijun kuna

Autor:: Anja Franić/Radio Samobor 12/9/2009 20:04

SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA Udruženje obrtnika Samobor u utorak, 8. prosinaca, održalo je 8. sjednicu skupštine, a na dnevnom redu su, između ostalog, bili rebalans ovogodišnjeg financijskog proračuna, prijedlog finacijskog proračuna za idući godinu i plan rada.

Rebalans iznosi 66 tisuća kuna, a proračun za iduću godinu planiran je u iznosu od milijun i 154 tisuće kuna. Predsjednik Udruženja obrtnika, Marijan Karlović, napomenuo je da se kriza odrazila na poslovanje obrtnika, a njih pedeset i dvoje je zatvorilo obrte. U prošloj godini Udruženje je brojilo 1622 obrtnika, a danas ih je 1583.

– U Samoboru se kriza možda odrazila kasnije nego u drugim sredinama, ali imamo slučajeve smanjenja radnog tjedna i po 2 dana, tehnološke otkaze pa i zatvaranja obrta. Udruženje je još u siječnju 2009. godine gradonačelniku Samobora poslalo prijedloge za olakšavanje položaja obrtnika i neke od tih akcija urodile su plodom. Ukinuta je spomenička renta, smanjen je komunalni doprinos za sve one koji investiraju u proizvodne programe i grade nove građevine, a u komunalnoj naknadi je smanjen koeficijent za poslovne prostore. Malo su nam se smanjile obveze, nemamo prirez i nadamo se da ćemo iz ove sutuacije izaći unatoč PDV-u od 23%. – rekao je Karlović u svom obraćanju.

Govoreći o aktivnostima tijekom godine Karlović je naglasio kako je Udruženje posjetilo brojne sajmove i manifestacije, a članovi su osvojili vrijedne nagrade. Naveo je sudjelovanja na Špancirfestu, sajmu u Celju, zagrebačkom Velesajmu, Eko-etno u Jaski, Dugom Selu, Zaprešiću, svjetskom sajmu kozmetike u Munchenu, skupu ugostitelja na Braču… Osim toga, iznimno je ponosan na nagrade koje su članovi Udruženja dobili na prijedlog Udruženja -.-Radio Samobor-.-

Zletne ruke, jedno od najvećih priznanja Hrvatske gospodarske komore, koje je pripalo Stipi Luciću, Nagrada Grada Samobora za Ivana Ivšca te Nagrada Zagrebačke županije za Božu Jurkovića. Udruženje pored sudjelovanja na sajmovima organizira i brojne prezentacije vezane za primjenu propisa i novih mjera te educira svoje članove i promovira njihov rad.

Ciljevi Udruženja u sljedećoj godini bit će slični, odnosno, nastavit će se rad na promociji obrtništva i pružanje pomoći obrtnicima. Marijan Karlović govorio je i o inicijativi za izgradnju i uređenje Doma obrtnika kao multifunkcionalnog centra poduzetništva. Želja je urediti prostorije stare škole u Langovoj ulici te tamo izgraditi multifunkcionalni centar podređen aktivnostima poduzetništva i cjeloživotnog učenja. Zagrebačka županija podržava ovu ideju Samobora kao grada obrtništva. Dom bi se financirao iz predpristupnih fondova Europske unije, a želja je Udruženja da ta zgrada bude jedna od prvih certificiranih “zelenih” zgrada u Hrvatskoj. Siniša Perović pojasnio je kako je cijeli projekt zamišljen u tom smjeru. U Hrvatskoj trenutno nema puno takvih, “zelenih” zgrada, a naglasak je stavljen na to iz razloga što bi taj cijeli posao odradili samoborski obrtnici koji bi tako naučili koristiti i primjenjivati moderne, “zelene” tehnologije te bi, ubuduće, ljudi dolazili u Samobor vidjeti i učiti kako se to radi, a ne bi Samoborci morali odlaziti na druga mjesta. Prepreka da se dom izgradi na području bivše stare škole u Langovoj, su srednje škole koje su vlasnici tog prostora. Zamjenik samoborskog gradonačelnika, Hrvoja Frankića ustvrdio je da pregovori sa srednjim školama oko tog prostora traju već jako dugo te da se ne nazire rješenje. Od svih srednjih škola jedino Srednja strukovna škola pristaje taj prostor ustupiti Gradu bez  naknade. Gimnazija i ETUŠ ne pristaju na to, a ne pristaju ni na zamjenu s gradskim zemljištem u blizini nove sportske dvorane što im je Grad ponudio zauzvrat. Dapače, prema informacijama kojima raspolaže Hrvoje Frankić Ekonomska škola planira se preseliti u spomenutu zgradu u Langovoj ulici. Grad podržava inicijativu da na području bivše škole u Langovoj bude Obrtnički dom, no obzirom na situaciju za sada su nemoćni.

Zagrebačka županija također od škola traži da prostor predaju Gradu Samoboru, a dođe li do realizacije Obrtničkog doma u Langovoj Skupština udruženja obrtnika podržala je prijedlog da se komorski doprinos poveća za 50 kuna. Nakon radnog djela sjednice,  po prvi puta dodijeljena su priznanja obrtnicima koji posluju više od 30 godina. Kristalne tanjure, u izradi kristala “Tuk” dobili su Mato Baričević, Ivan Ivšac, Zoran legac, Stipe Lucić, Stjepan Lehpamer, Ana Nikl, Ivan Pađan, Nevenka Rončević, Slavko Sebastijan, Mladen Širok, Anđela Tančak, Juraj Tančak, Vid Trkeš, a posthumno je nagrađen Miroslav Benić. Njega je na mjestu dopredsjednika zamijenio Slavko Sebastijan. Dobitnicima su nagrade predali zamjenik gradonačelnik Samobora Hrvoje Frankić, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, a među uzvanicima je bio i dopredsjednik Obrtničke komore Zagreb, Miroslav Čihak te drugi uvaženi gosti.

Svečano – radna sjednica održana je u restoranu “Mirna”,  jer običaj je Udruženja obrtnika Samobor, da se Sjednica svake godine održi u drugom ugostiteljskom objektu.