Propada li Dolac?

Dolac, kao žila kucavica našeg grada već neko vrijeme lagano vene što su nam potvrdili i prodavači koji već desetljećima prodaju na ovoj najvažnijoj i najvećoj tržnici u gradu.

Dostupnost proizvoda u velikim centrima, prema mišljenju prodavača, smanjuje posjećenost ove kultne gradske tržnice.

“Prijašnjih godina u subotu se nije moglo naći mjesto a sad je pola prazno.” tužno je zaključio jedan od prodavača na Dolcu, Damir Sokač.

Kako je to bilo prije, u neko bolje doba, prodavači se prisjećaju sa nostalgijom i nadom da će se stari sjaj ipak vratiti.

Kada stranac dođe u Zagreb i priupita koja mjesta posjetiti, Dolac je zasigurno na popisu koji bismo mu dali, stoga zatvaranje Dolca ne bi bio dobar potez za turizam grada. Štetu Dolcu nanijele su brojne odluke koje su utjecale na mogućnost dolaska kupaca ali i stanje tržnice s gledišta prodavača koji spominju natkrivanje Dolca kao potencijalni korak ka rješenju.

Posjetitelji ove tržnice su obično oni koji su navikli svoje svježe namirnice kupovati kod kumica kojima vjeruju a to je odnos koji se gradi godinama. Misao koja se provlači kroz izjave je obnova grada nakon potresa te bolji uvjeti života no, nažalost, ništa od toga ne događa se preko noći.