Promjene temperatura vrebaju kronične bolesnike!

Inače osunčana špica zatrpana snijegom

Autor:: M.T. 1/17/2011 21:39

Nakon izuzetno toplog vikenda za ovaj dio godine, ponovno nas očekuje temperaturni šok! Državni hidrometeorološki zavod najavljuje osjetan nagli pad temperature sredinom tjedna. Od srijede se naime najavljuju umjerene i znatnije naoblake s oborinama koje bi mogle potrajati do kraja tjedna.

Državni sinoptičari tako predviđaju da ćemo u Zagrebu ostatak tjedna imati i konkretan sniježni pokrivač visine desetak do petnaest centimetara!

Već je poznato da nestabilne vremenske prilike donose probleme sa zdravljem kod većeg broja ljudi, od kojih su najviše ugroženi kronični bolesnici. U posljednje se vrijeme to sve više osjeća zbog sve češćih naglih promjena temperatura zraka.

Liječnica iz Doma zdravlja Centar, dr. Đurđa Đuričić, kaže da, iako je ovo prvi puta da su temperaturne razlike u siječnju ovolike,  ne bismo trebali imati više zdravstvenih tegoba nego što je uobičajeno u ovom dijelu godine.

-.--.-Zna se da su promjene vremena povezane s javljanjem migrena, a nagle promjene temperature, tlaka zraka i vlažnosti posebno teško podnose kronični bolesnici. U posebnoj su opasnosti kardiološki bolesnici, osobe s nereguliranim krvnim tlakom i oboljeli od astme. Dr. Đuričić naglašava da je kod takvih pacijenata najvažnije redovno koristiti propisane terapije.

Nagle promjene temperature pogoduju razvijanjima virusa. U ovakvim uvjetima, kad je prisutna i epidemija gripe, ne preporučuju se putovanja, veća okupljanja i izlasci na mjesta gdje se očekuje boravak većeg broja ljudi.

Iznimno je važno ne odlaziti nepotrebno u zdravstvene ustanove  jer je veća mogućnost kontakta s bolesnicima i zaraze. Oboljeli od gripe trebaju se izolirati i suzdržati od druženja sa zdravim osobama. Isto tako, potrebno je što češće prati ruke i  izbjegavati veće fizičke napore. Prilikom boravka na otvorenom preporuča se što bolje zaštiti nos i usta.

Nije moguće posve zaustaviti širenje bolesti, no moguće je usporiti širenje gripe i umanjiti komplikacije.