Promjena koalicijskog partnera izazvala kaos u VG

Vesna Škare Ožbolt

Autor: Autor:: Sanjin Španović 7/27/2010 17:22

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić pozvao je zaštitare da osiguravaju sjednicu Gradskog vijeća. HNS-ov vijećnik Zdravko Lučić zamolio je gradonačelnika da se zaštitari opozvaju.

-.-Stjepan Marković-.-S njim se složio i njegov stranački kolega Goran Beus Richembergh, još uvijek predsjednik Gradskog vijeća. Beus je zamolio zaštitare da izađu iz prostorije što su oni i učinili.

Na sjednicu Gradskog vijeća Velike Gorice došli su svi vijećnici osim Tonina Picule iz SDP-a.

HDZ je na početku sjednice zatražio smjenu Gorana Beus Richembergha s mjesta predsjednika Gradskog vijeća.

HSDZ: Ispunili se svi razlozi za Beusovu smjenu

– U ponašanju su se ispunili svi razlozi za njegovu smjenu. Sazivanje tek za današnji dan ogriješio se odredbe Zakona o plaćama prema kojemu smo mi morali donijeti podzakonski akt. Ovim aktom smo trebali se uskladiti s tim zakonom. Zbog ovog propusta riskira se kazna do 50.000 kuna. Jedini razlog za izbjegavanje sazivanja sjednice je zadržavanje fotelje predsjednika. Nanio je štetu ugledu i kao osoba na takvoj dužnosti dao loš primjer neprovođenja zakona – rekao je  Ante Šimonović, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Vesna Fabijančić Križanić (SDP) javila se kako bi ispravila Šimunovićeve netočne navode. Ona je kazala kako Beus nije prekršio zakon jer je sazvao sjednicu u roku od 15 dana.

Beus: Izađite na izbore jer ste prevarili građane

Prozvani Beus je odlučio se obratiti zastupnicima jer kako kaže ovdje se radi o njemu.

– Neću dati HDZ-u da legalizira političku korupciju. Izađite na izbore jer ste prevarili građane i ukrali glasove jednoj koaliciji. DC je iz jedne koalicije pretrčao u drugu, a HDZ uporno dobiva ono što nije dobio na izborima – rekao je Beus Richembergh.

-.-Stjepan Marković-.-U tijeku je žestoka rasprava između SDP, HNS i HSLS-a s jedne i HDZ-a, HSS-a i DC-a s druge strane. S obje strane pljušte žeštoke optužbe, a neki zastupnici bez dobivanja riječi upadaju u tuđa izlaganja sa neumjesnim riječima.

– Vesna Škare Ožbolt ne živi u Gorici i time je prekršila Zakon – rekao je Zdravko Lučić (HNS) i tražio da se utvrdi gdje ona živi.

Beus prekinuo sjednicu dok se ne utvrdi prebivalište troje vijećnika

Na to je Vesna Škare Ožbolt pokazala osobnu iskaznicu, na kojoj piše da  ima prijavljeno boravište u Velikoj Gorici. Vesna Fabijančić Križanić ipak je zatražila da MUP utvrdi gdje Vesna Škare Ožbolt živi, s obzirom da se sumnja je li DC-ova vijećnica stanovnik Velike Gorice ili Zagreba.

Predsjednik Gradskog vijeća Goran Beus Richembergerh (HNS) prekinuo je sjednicu Gradskog vijeća dok policija ne provjeri prebivalište troje gradskih vijećnika. Traži se provjera prebivališta Vesne Škare Ožbolt (DC), Tonina Picule (SDP) i Ante Šimunovića (HDZ).

– Moram vas upozoriti da svaka odluka koju ovo tijelo donese će biti nelegalna ako se pokaže da neki članovi Gradskog vijeća nemaju prebivalište u Velikoj Gorici. Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da vijećnici moraju imati prebivalište u mjestu u kojem se kandidiraju – kazao je Beus Richembergh i dodao da je Sabor zbog problema s lažnim prebivalištima i netočnim popisima birača dao ovlast MUP-u da provjerava točnost tih popisa.

Beus je prekinuo sjednicu te pozvao vijećnike da napuste sjednicu i upozorio HDZ-ovce i njihove koalicijske partnere da ne pokušavaju nastaviti sjednicu jer bi to bilo protuzakonito.

HDZ-ovci napustili vijećnicu tek nakon deset minuta

Vijećnici HDZ-a i njihovi koalcijski partneri unatoč tom pozivu u početku nisu htjeli napustiti prostorije te su to učinili tek nakon desetak minuta. Tada su otišli u susjednu prostoriju gdje su iza zaključanih vrata održali sjednicu svog predstavničkog kluba.

-.-Igor Kralj/PIXSELL-.-Vesna Škare OžboltPrije ovog prekida trajala je žustra rasprava i međusobno optuživanje oba politička bloka. Sama sjednica je trajala nešto manje od tri sata te je imala nekoliko prekida zbog sastanaka klubova zastupnika.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da se nije upjelo doći ni do prve točke dnevnog reda. Sve razmirice su se dogodile prilikom utvrđivanja tog dnevnog reda.

Naime, zastupnici HDZ-a su tražili da se kao prva točka rasprave stavi smjena Beusa Richembergha s mjesta predsjednika Gradskog vijeća. Oni su to pravdali činjenicom da on krši poslovnik i zakon jer nije sazvao sjednicu u roku od 15 dana iako je to zatražila trećina zastupnika.

Fabijančić: Beus nije prekršio zakon jer je sazvao sjednicu u roku od 15 dana

– Sazivanjem tek za današnji dan ogriješio se odredbe Zakona o plaćama prema kojemu smo mi morali donijeti podzakonski akt. Ovim aktom smo trebali se uskladiti s tim zakonom. Zbog ovog propusta riskira se kazna do 50.000 kuna. Jedini razlog za izbjegavanje sazivanja sjednice je zadržavanje fotelje predsjednika. Nanio je štetu ugledu i kao osoba na takvoj dužnosti dao loš primjer neprovođenja zakona – rekao je Ante Šimonović, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Vesna Fabijančić Križanić (SDP) javila se kako bi ispravila Šimunovićeve netočne navode. Ona je kazala kako Beus nije prekršio zakon jer je sazvao sjednicu u roku od 15 dana.

Beus je u svom obraćanju kazao kako bi prihvaćanje zahtjeva HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera bila legalizacija političke korupcije koja se već nekoliko puta dogodila u Velikoj Gorici.

Nekoliko zastupnika HNS-a i HSLS-a je optužilo DC i Vesnu Škare Ožbolt za političku trgovinu.

DC ne tako davno bio jedan od najvećih kritičara rada gradonačelnika

– Treba biti iskreni i reći da niti DC niti mi iz HSLS-a ne bi samostalno osvojili ove mandate već da smo ih dobili jer smo bili na koalicijskoj listi s SDP-om kojemu zapravo ta mjesta pripadaju –  rekla je Vesna Gjurković iz HSLS-a.

-.-Gorica.hr-.-Ona je dodala da je DC ne tako davno bio jedan od najvećih kritičara rada gradonačelnika Dražena Barišića (HDZ), a sada će podržavati njegov rad.

S njom se složila i Snježana Popović-Milić iz HNS-a koja je rekla da samo njihova stranka koja je išla samostalno na izbore može raspolagati sa svojim mandatima.

Zanimljivo je da se Vesna Škare Ožbolt niti itko iz njezine stranke niti jednom nisu javili za riječ kako bi se obranili od napada.

Beus je sjednicu odgodio za 4. kolovoza do kad bi MUP trebao provjeriti prebivališta vijećnika. Tim odgađanjem Beus je zapravo isprovocirao činjenicu da se sjednica nije odradila u zakonsko predviđenom roku od tri mjeseca zbog čega je najavio da će o tome obavijestiti i Davorina Mlakara, ministra Uprave.

– Tražit ćemo MUP da žurno utvrdi prebivalište troje zastupnika, a Ministarstvu Uprave ćemo poslati izvješće o događanjima. Ukoliko MUP ne odgovori u roku odmah, stiču se uvjeti za raspisivanje izbora – rekao nam je Beus Richembergh.

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA ZAGREBANCIJA.COM