Projekt ‘ZFF ukljuČUJE’ uspješno realiziran

Cilj projekta je bio povećati broj pristupačnih kulturnih manifestacija i filmskog sadržaja za osobe s oštećenjem vida.

FOTO: Zagrebancija.com

Hrvatski savez slijepih u suradnji sa Zagreb film festivalom provodi projekt ZFF ukljuČUJE, financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH, kojemu je cilj povećati broj pristupačnih kulturnih manifestacija i filmskog sadržaja za osobe s oštećenjem vida te povećati vidljivost vrijednosti ravnopravnog pristupa i dobrih praksi koje osiguravaju pristup i dostupnost kulturnog sadržaja.

Aktivnosti koje projekt provodi su sljedeće:

  • Prilagodba 2 domaća filma nezavisne produkcije osobama s oštećenjem vida (audiodeskripcija)
  • Ravnopravna konzumacija filmskog sadržaja na ZFF-u za osobe s oštećenjem vida
  • Edukacija „Pristup i komunikacija s osobama s oštećenjem vida“ namijenjena volonterima i djelatnicima ZFF-a s ciljem povećanja njihovih kompetencija, senzibilizacije i povećanja mogućnosti sudjelovanja osoba s oštećenjem vida na kulturnim manifestacijama
  • 2 radionice o filmskoj umjetnosti za osobe s oštećenjem vida koje će steći nova znanja o procesu stvaranja i prikazivanja filmskog sadržaja čime će iste biti potaknute na češće konzumiranje kulturno-umjetničkog sadržaja
  • Promocija važnosti dostupnosti kulturnih sadržaja za OSI (objave na web stranici i društvenim mrežama; komunikacija s medijima)
FOTO: Zagrebancija.com

Jedna od aktivnosti je i nedavno održana završna konferencija na kojoj su prisustvovali dionici u produkciji kulturnog sadržaja, organizacije civilnog društva, OSI, predstavnici medija te šira javnost.

– Nešto slično smo pokrenuli još prije 10 godina dok smo vodili Kino Europa, međutim s prošlom gradskom vlasti nije bilo jednostavno raditi, pa je projekt otišao u prošlost, ali smo sve ove godine i dalje razmišljali na koji način možemo kao kulturna manifestacija, i kao dionik u kulturi napraviti nešto više. Jako smo sretni što se projekt prošle godine realizirao, iskreno se nadam da ćemo ga i nastaviti. Mislimo da nije samo stvar u senzibiliziranju osoba s oštećenjem vida, nego da svaka kulturna manifestacija mora napraviti minimum, da bi se ovakve stvari mogle realizirati – pojasnila je Lana Matić, producentica Zagreb film festivala.

FOTO: Zagrebancija.com

Ukupno trajanje projekta je šest mjeseci, a iz ZFF-a se nadaju da je on samo prvi u nizu.

– Svakako se nadamo da bi nastavili i s nizom predavanja oko senzibiliziranja javnosti, ali i s audio deskripcijom, filmskim programom. Nadamo se da će se raditi o minimalno dva filma iz natjecateljskog programa, a možda i više – istaknula je Matić.

U sklopu projekta dva filma su prilagođena osobama s oštećenjem vida.

– Ciljevi projekta su bili prilagoditi filmske sadržaje osobama s oštećenjem vida, što je obuhvaćalo audiodeskripciju, ali i edukaciju volontera i djelatnika ZFF-a za pristup osobama s oštećenjem vida. Te iste osobe su bile na projekcijama koje su prilagođene. Imali smo dva nezavisna hrvatska filma koja su audiodeskribirana, to su Ekskurzija i Sedmo nebo – rekla je Iva Andrić, psihologinja u Hrvatskom savezu slijepih.

FOTO: Zagrebancija.com

Korisnici su tako po prvi puta mogli pratiti film, čime su itekako zadovoljni.

– Korisnici su jako zadovoljni, međutim ima još prostora za napredak jer imali smo minimalne tehničke poteškoće, koje su se mogle izbjeći da smo imali više financijskih sredstava, jer postoje bolji načini na koje možemo prilagoditi filmove, a to su aplikacije koje dosta koštaju – kazala je Andrić.

FOTO: Zagrebancija.com

Ovo je za osobe s oštećenjem vida jedinstvena prilika, uz podršku volontera mogli su, neki i po prvi puta, uživati u filmovima na velikom platnu.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA