Proglašena elementarna nepogoda u Gorici i Jaski

Tekst:: Bojan Arežina/Zagrebačka županija 6/21/2010 18:47

Elementarna nepogoda nastala uslijed jakog olujnog vremena praćenog tučom u ponedjeljak je proglašena za dio područja Velike Gorice i Jastrebarskog.

Nepogodu je proglasio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, i to za katastarske općine Strmec Bukevski, Lazina Čička, Črnkovec, Ribnica, Staro Čiče, Novo Čiče, Vukovina, Kurilovec, Velika Gorica, Gradići i Donja Lomnica (Velika Gorica) te Čeglje, Gornja Kupčina, Domagović, Cvetković i Desinec (Jastrebarsko).

– Prema informacijama iz Velike Gorice, štete su nastale na poljoprivrednim kulturama i gospodarskim i stambenim objektima. Najveće štete nastale su na pšenici, ječmu, zobi, kukuruzu, povrću te plantažnim voćnjacima. Oštećenja se kreću između 30 i 100 posto, a prosječno iznose 70 posto – stoji u priopćenju Zagrebačke županije.

Gradsko i Županijsko povjerenstvo izvršit će procjenu šteta

Prema informacijama Povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda iz Jastrebarskog, na području koje je zahvaćeno nevremenom nalazi se oko 1.500 hektara poljoprivrednih površina namijenjenih za ratarsku proizvodnju. Stradale su površine zasijane kukuruzom, pšenicom, ječmom i drugim žitaricama te povrtnjaci i manji dio površine pod vinogradima i voćnjacima. Raspon štete kreće se od 50 do 100 posto, a ukupni iznos štete procjenjuje se na 8,5 milijuna kuna. 

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, Gradsko i Županijsko povjerenstvo izvršit će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.