Preseka proslavila Dan općine

Na blagdan sv. Petra apostola Dan općine slavi Preseka.

FOTO: Zagrebačka županija

Na blagdan sv. Petra apostola Dan općine slavi Preseka. Obilježen je svečanom sjednicom Općinskoga vijeća na kojoj je načelnik Martin Martić govorio o aktivnostima tijekom protekle godine dana. Naglasio je ulaganje u zamjenu vodovodnih i instalacija grijanja u školi u Preseki, asfaltiranje ceste do naselja Tkalci, gradnju makadamskih cesta…, te posebno ulaganje u gradnju vodovodne mreže u sklopu projekta RVS “Zagreb-istok”.

„Dobili smo, povijesno, prve metre vodovoda! Vjerujem da će s vremenom voda doći do svake kuće naše općine“, rekao je Martić, spomenuvši i 44 metra visoki vodotoranj koji je, rekao je načelnik, promijenio vizuru Preseke. Govorio je i o kupnji zemljišta za gradnju dječjega vrtića.

„Vjerujem da bi do kraja ljeta mogli izraditi i projektnu dokumentaciju, a onda i prijaviti projekt za sredstva EU fondova. Vrtić nam je neophodan“, ustvrdio je Martić, dodavši da vjeruje da će se uz pomoć Županije realizirati i drugi projekti, prije svega infrastrukturni. A da će Županija i dalje pomagati projekte gradova i općina obećao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Naša je osnovna zadaća ravnomjerni razvoj županije. Kroz projekte koje imamo to i radimo. Želimo sva područja dovesti na isti nivo kvalitete življenja“, rekao je Tomljenović, dodavši da je jedan od projekata razvoja ruralnoga prostora i ulaganje u gradnju potrebne infrastrukture. Pozvao je lokalne čelnike da pripremaju projekte za koje mogu dobiti europski, ali i novac Zagrebačke županije.

„Županija može osigurati novac i raspisati natječaje, ali o sposobnosti lokalne uprave ovisi koliko će projekata moći prijaviti“, rekao je Tomljenović, naglasivši dodatno osnaživanje Razvojne agencije Zagrebačke županije koja priprema projekte za gradove i općine.

„Ona je ta koja će vam pružiti uslugu kako biste svoje projekte mogli prijaviti na EU fondove“, rekao je Tomljenović, dodavši da su europski fondovi jedini način ulaganja u velike infrastrukturne projekte.

U ime prisutnih općinskih načelnika obratila se načelnica Rakovca Brankica Benc. Zahvalila je Županiji što brine o ravnomjernom razvoju svoga područja.

(ČLANAK NASTAO U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM)