Preminuo je legendarni nogometaš i trener Zlatko Cico Kranjčar

Nakon Miroslava Ćire Blaževića, s četiri osvojena trofeja u dva trenerska mandata u Maksimiru, treći je najtrofejniji trener u povijesti GNK Dinamo.

FOTO: Zagrebancija

U 65. godini života napustio nas je legendarni hrvatski nogometaš i nogometni trener Zlatko Cico Kranjčar. Preminuo je u KB Merkur nakon kratke i teške bolesti.

Ispred njegove zgrade u kojoj je živio, neprestano pristižu građani i pale lampione kako bi se oprostili od legende hrvatskog sporta.

FOTO: Ivan Novosel

Kranjčar je bio u Dinamu do svoje desete godine života i tamo ostao sve do 1983. godine. Trener Mirko Bazić omogućio mu je brzi prelazak iz juniora u prvu postavu u kojoj je od 1974. Prva utakmica koju je odigrao bila je u hrvatskom derbiju protiv Hajduka. Ukupno je odigrao 261 utakmicu u prvenstvu, 28 u kupu te 18 u europskim kupovima za Dinamo te postigao 98 golova u prvenstvu. Važno je napomenuti da je s Dinamom 1981./82. osvojio naslov prvaka.

S Dinamom je došao i do naslova osvajača Kupa maršala Tita 1979./80. i 1982./1983., finala Kupa maršala Tita 1975./1976. i 1981./82. 1984. godine je karijeru nastavio u bečkom Rapidu, a šest godina kasnije prešao u Sankt Pölten. Iz Sankt Pöltena je 1991. otišao u SV Wienerfeld u kojem je ostao godinu dana, objavio završetak karijere, no ipak se vratio i odlučio ostati još jednu sezonu.

Cico je bio dobitnik Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 2005. godine, a nakon Miroslava Ćire Blaževića, s četiri osvojena trofeja u dva trenerska mandata u Maksimiru, treći je najtrofejniji trener u povijesti GNK Dinamo.

Posebno se pamti njegov potez fair-playa 3. svibnja 2012. u utakmici iranskog prvenstva, kad je naredio svom igraču da promaši jedanaesterac kojeg je trebao izvesti, budući da ga je sudac dosudio u okolnostima u kojima ga uopće nije trebao dosuditi.

FOTO: Ivan Novosel

Povodom njegove smrti, sućut obitelji je uputila i zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević.

“S velikim žaljenjem sam primila vijest o odlasku legende Dinama, prvog kapetana Hrvatske, bivšeg izbornika reprezentacije i miljenika navijača, legendarnog Zlatka „Cice“ Kranjčara. Hrvatska će ga pamtiti kao vrhunskog nogometaša i trenera, člana čuvene generacije Dinama iz 1982., izbornika koji je odveo Hrvatsku na svjetsko prvenstvo te po mnogim uspjesima i titulama koje je svojim radom, velikim znanjem i bogatim iskustvom zaslužio. Dinamo i hrvatski nogomet ostali su bez još jednog velikana. U ime Grada Zagreba i u svoje osobno ime upućujem vam izraze iskrene sućuti”, stoji u sućuti obitelji.