Preko 60 umjetnika dat će novi život Branimirovoj

Autor:: MUU/Zagrebancija.com 4/28/2010 14:16

-.-Davor Puklavec/ PIXSELL-.-Prvi projekt Muzeja ulične umjetnosti likovno je oblikovanje zida u staroj Branimirovoj ulici u Zagrebu koje će se održati od 10. do 14. svibnja.

Ekspertni šesteročlani žiri u sastavu: akademik Ivan Kožarić, dizajner Mirko Ilić, predsjednik HDLU-a Josip Zanki, arhitekt Krešimir Rogina, ilustratorica Dunja Janković i glazbenik Damir Martinović – Mrle ocjenjivali su i birali radove koji su pristigli u razdoblju od  4. ožujka do 12. travnja.

Na natječaj je pristiglo sveukupno 117 radova iz svih gradova Hrvatske od kojih je odabrano  ukupno 64. Autori radova uključuju priznate umjetnike, street artiste, diplomirane slikare, dizajnere, grafičare, slobodne umjetnike, arhitekte, građevinare te studente, srednjoškolce i mnogobrojne likovne amatere koji će svojom maštovitošću podariti novo ruho Branimirovoj ulici te joj još jednom udahnuti život.

-.-MUU-.-Osim najpoznatijeg ‘oruđa’ street arta – spreja, u većinskoj mjeri biti će zastupljenja fasadna boja kao glavni materijal koji će umjetnici koristiti uz ostale tehnike i materijale kao što su šablone, naljepnice, plastike, kolaži i instalacije.

Cilj ove akcije jest omogućiti umjetnicima iz cijele Hrvatske da se umreže, uče jedni od drugih i stvaraju zajedno, te medijskom kampanjom privući pažnju šire javnosti na njihov rad.

– Projekt Muzej ulične umjetnosti okupio je oko sebe umjetnike različitog izričaja i backgrounda. Intervencije u Branimirovoj treba shvatiti ne samo kao oslanjanje na prostor grada koji željeznica dijeli na dva dijela već i kao svojevrsno preispitivanje muralnog slikarstva i povijesti hrvatske moderne i postmoderne. Stoga ne čudi da su se neki od umjetnika referirali na meandre kao sto su oni Julija Knifera. Zadani okvir street arta pružio je model za dijalog  između klasično grafiterskog, post Banksyevog, i naglašeno konceptualnog site specific poimanja prostora zida u Branimirovoj. Najčuvenijeg zida u gradu! – komentirao je vlastito iskustvo odabira radova Josip Zanki, član žirija, predsjednik HDLU-a.

Samo ocrtavanje Branimirove ulice odvijati će se u razdoblju od pet dana tokom kojih će umjetnici prenijeti svoje zamisli na zid u onom obliku i tehnici koje su odabrali.

Organizator Muzeja neprofitna je Udruga graĐana Centralna jedinica osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapredjenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti, te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU ZIDA U STAROJ BRANIMIROVOJ