Predstavljena knjiga o muftiji Omerbašiću

Autor: Maja Lena Lopatny 3/28/2014 21:47

Knjiga o muftiji Omerbašiću sadrži 42 teksta od kojih je većina tekstova različitih autora o muftiji Omerbašiću, a ostatak su dosad neobjavljeni radovi samog muftije. Jedan od predstavljača knjige bio je i predsjednik Ivo Josipović.

– Kada govorimo o muftiji Ševku efendiji Omerbašiću, kako je napisao jedan autor, govorimo o čovjeku koji je prerastao okvire imanskog staleža i postao ovdje u Zagrebu i među muslimanima i nemuslimanima simbol – rekao je predsjednik i naglasio činjenicu da je pod Omerbašićevim vodstvom sagrađena Zagrebačka džamija te je istaknu i njegov doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske u svijetu.

– Islamska vjerska zajednica i bošnjačka zajednica dugo nisu imali u našoj sredini takvog neimara, koji je tako postojano, andrićevski bih rekao, mudro i strpljivo gradi među religijski dijalog i bosansko-hrvatske mostove povjerenja – istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ovom prigodom muftiji Omerbašiću uručio i Medalju Grada Zagreba za osobiti doprinos društvenom, kulturnom i vjerskom životu.

Knjiga je nastala pod idejom sadašnjeg muftije Aziza ef. Hasanovića koji je, u znak velikog poštovanja i zahvalnosti, odlučio sačuvati veliki doprinos koji je muftija Ševko efendija Omerbašić dao Islamskoj zajednici. O knjizi su još govorili i prof. dr. Remzija Hadžiefendić Barić, dugogodišnja suradnica muftije Omerbašića te dr. Tomislav Kovač viši asistent na Katedri fundamentalne teologije Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.