Predstavljen uspjeh gradskog projekta Javne radne aktivnosti

Danas je u zgradi Gradske uprave predstavljen uspjeh gradskog projekta Javne radne aktivnosti postignut na 1. konferenciji 'The innovation in Politics Awards' 2017. koja je 6. prosinca održana u Beču

Tijekom 12 godina, koliko se provodi projekt javnih radnih aktivnosti, educirano je više od 4000 nezaposlenih hrvatskih branitelja koji su na ekološkli prihvatljiv način uređivali javne gradske površine.

– U projektu smo htjeli sažeti ekološki dobrovoljni rad nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba. Kroz 12 godina provođenja projekta dobili su mogućnost izbora između daljnjeg školovanja, prekvalifikacije, stručnog osposobljavanja, čime smo ih učinili konkurentnim na tržištu rada i vrlo smo zadovoljni kada nam podaci HZZ-a dođu i vidimo da je oko dvije trećine naših sudionika javnih radnih aktivnosti uspješno zaposleno u novim zanimanjima, bilo sezonski, bilo na neodređeno vrijeme – istaknula je pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih. 

Gradski ured provodi prekvalifikaciju kroz 58 zanimanja, a 85 posto sudionika uspješno završava edukacije, zapošljava se i osigurava egzistenciju sebi i svojoj obitelji. 39 obrtnika branitelja koji su završili edukaciju uspješno je otvorilo svoje obrte i nastavilo s radom.

– Projekt je izrazito hrabar, inovativan, kreativan, ima trojaku ulogu – socijalizacija obrazovanja, proces zapošljavanja koji je bio kao konačni cilj i uključivanje ljudi na margini. Ovaj projekt koji je dobio priznanje međunarodnih asocijacija još jednom pokazuje da kad prepoznamo nešto prije drugih i organiziramo se kako treba, u toj sinergiji timskog rada možemo polučiti najbolje rezultate – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Projekt je pokazao da se može spojiti ono što je svijetu potrebno- ekologija, socijalna uključenost marginalnih skupina, školovanje u odrasloj dobi i pronalazak posla.