Predstavljen prvi dio Povijesti grada Zagreba

Povijest grada Zagreba (Knjiga 1. Od predhistorije do 1918.)

Autor: Ana Kranjčić 12/14/2012 16:33

Nakon četiri godine truda, rada i pripreme, u Gradskoj vijećnici predstavljen je prvi svezak historiografske sinteze Povijest grada Zagreba koji obuhvaća razdoblje od predhistorije do 1918. godine. Riječ je o knjizi ,bogatoj povijesnim fotografijama, te primjerenoj našem današnjem nazoru kako bi priča o prošlim zagrebačkim vremenima trebala izgledati.

-.-ZET ilustracija-.-– Nakon brojnih, vrlo vrijednih i kvalitetnih istraživača o povijesti grada Zagreba, ja sam urednik edicije koja je okupila dvanaest historičara od kojih je svaki pisao o svome razdoblju, od predhistorije i srednjeg vijeka do naših dana na jedan način koji je primjeren metodološkim obrascima kraja 20. i početka 21. stoljeća – otkrio je Ivo Goldstein, urednik knjige “Povijest grada Zagreba”.

Kako glavni urednik edicije navodi, riječ je o povijesti izgradnje grada, ali i upravljanja gradom. U knjizi je sadržan skup različitih fenomena na ovim prostorima, od zdravstva, socijalne skrbi, načina života sve do opisa sportskih aktivnosti i zabava toga doba. Svaki čitatelj će u ovoj knjizi pronaći mnoštvo vrijednih, ali i neobičnih podataka o povijesti Zagreba.

– To je dinamičan grad kakvoga u ovoj regiji nema. Velika većina pisaca i književnika su došli ovdje, iznimku čini Krleža koji je Zagrepčanin i koji kaže da su u panonskim maglama nestali stari gradovi Cibalia, Mursa i ostali, a Zagreb je ostao – kazao je Vladimir Stipetić, akademik.

Današnja slika Zagreba izgrađena je pod utjecajem različitih kultura i različitih naroda. Svi oni pridonijeli su stvaranju povijesti ovoga grada.

– Zagrepčaninom se ne postaje rođenjem, Zagrepčaninom se postaje radom, poštenjem i ponašanjem. Ovaj grad je bio multikulturalan grad, taj grad je bio sastavljen od svih mogućih kultura ljudi i subkultura. Ponosan sam što sam Zagrepčanin, ponosan sam što se svega sjećam i ponosan sam što je jedna takva knjiga izašla, naročito što ju mogu danas promovirati – ističe Sivije Degen, predsjednik Kluba Zagrepčana.

Oduševljenje objavljenom knjigom nije krio niti zagrebački gradonačelnik koji je uvelike pomogao da ovo djelo ugleda svijetlo dana.

– Radi se o najboljem dijelu koje je do sada napisano o povijesti grada Zagreba, a još ću biti sretniji kada izađe i druga knjiga koja je u pripremi. Neka nešto ostane iza nas ovome gradu i ovoj zemlji – zaključio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.