Veleposlanici pozivaju na zaštitu biološke raznolikosti

Novi kalendar Zoološkog vrta grada Zagreba sadržava fotografije šestero veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj

FOTO I TEKST: Press materijal

Zoološki vrt grada Zagreba izdao je kalendar za 2018. godinu kojim potiče građane da više pažnje posvete očuvanju biološke raznolikosti planeta Zemlje.

Kalendar sadržava fotografije nastale proljetos u Vrtu u sklopu kreativnog projekta ‘Veleposlanici za biološku raznolikost’. Tada su pod vodstvom fotografa Damira Hoyke stanovnike Vrta fotografirali Philippe Benoit,  veleposlanik Kraljevine Belgije, Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Tanya Dimitrova Dimitrova,  veleposlanica Republike Bugarske, Juan Luis Nilo Valledor, Veleposlanik Republike Čile, Maciej Grzegorz Szymański,  veleposlanik Republike Poljske i Stavros Tsiepas, veleposlanik Helenske Republike.

– Životinje u zoološkim vrtovima predstavnici su svojih rođaka u divljini, a svaka od njih zaslužuje naše veliko divljenje. Trebamo postati svjesni da svojim neodgovornim ponašanjem uništavamo životinje i biljke u vlastitoj okolini, ali ugrožavamo i one u drugim dijelovima svijeta – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, te pozvao građane da čine sve što je u njihovoj moći kako bi svaka od tih vrsta imala svoje
mjesto pod suncem i u godinama koje dolaze.

Istu su poruku građanima uputili i veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj. Pritom su istaknuli kako njihovu ljubav prema fotografiji dodatno rasplamsava bogatstvo hrvatske flore i faune. Čestitajući Zagrebu na trećoj tituli najboljeg adventskog odredišta u Europi, kazali su da nakon izložbe fotografija o Hrvatskoj, za ožujak iduće godine pripremaju izložbu ‘Zagreb očima stranih veleposlanika’.

– Ponosan sam što Zoološki vrt grada Zagreba pokreće projekte koji nadrastaju lokalnu razinu. Građane potiče da čuvaju biljne i životinjske vrste u svojoj najbližoj okolini, a uključivanjem veleposlanika poručuje da očuvanje biološke raznolikosti ne poznaje granice. Među glavne zadaće suvremenih zooloških vrtova spadaju očuvanje prirode i edukacija građana. Moja je želja da Zoološki vrt grada Zagreba u tome, uz potporu svih nas,
u 2018. godini bude još uspješniji – poručio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Novi kalendar Zoološkog vrta moći će se kupiti po cijeni od 40 kuna u suvenirnici Baobab, a dio prihoda namijenjen je ‘Zelenoj mreži’, projektu kojim se jačaju autohtone zajednice biljaka i životinja.