Predstavljanje financijskih potpora poljoprivrednicima

Zagrebačka županija raspisala je javne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima vrijedne gotovo milijun eura. Te su nove mjere u poljoprivredi županije predstavljene u prostoru Vinarije Žnidarić u Mariji Bistrici.

Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, izjavio je: “Mislimo da je ovo najbolji način predstavljanja mjera, da možemo na licu mjesta vidjeti one naše poljoprivrednike koji se njima i koriste. Vi sami znate koliko je zadnjih godina Županija uložila upravo u vinogradarstvo i jako smo zadovoljni uspjesima. Danas predstavljamo mjere u poljoprivredi Zagrebačke županije vrijedne 968.886 eura. Kao i uvijek, vodili smo se onime što naši poljoprivrednici u stvari trebaju. Glavni nam je cilj ulaganje u ekološku proizvodnju, pa takvi poljoprivrednici kod nas mogu dobiti do 20.000 eura, a ostali 15.000 eura potpore.”

Jedan posebno pozitivan aspekt ove priče je i nastojanje Županije da ostane u korak s aktualnim svjetskim trendovima, pa se župan tako dotaknuo i problema u kojem se nalazimo u pogledu ekonomije energenata: “Visoka cijena energenata i dalje će samo rasti. Županija je tako lani odlučila poduprijeti izgradnju fotonaponskih ćelija, a 11 poljoprivrednika to je i učinilo. Isto tako, nužna je bila i potpora sjetvi i sadnji koju nastavljamo, a subvencioniramo i kamate kod nabave repromaterijala.”

S obzirom da se ovo predstavljanje održalo u Vinariji Žnidarić, njen se nositelj Franjo obratio i predstavio njen rad: “Bavimo se proizvodnjom grožđa i vina, kvalitetnog i vrhunskog. Ja sam druga generacija proizvođača, a moj će sin, nadam se biti treća. Šampioni smo u županiji drugu godinu za redom u rakijama, a treću godinu za redom u Udruzi Trilikum, te na lokalnim ocjenjivanjima. Želim zahvaliti Zagrebačkoj županiji na potpori mladih proizvođača. Meni je to samo dodatna potpora da ostanem ovdje i nastavim se time baviti. Možemo napredovati i modernizirati svoje podrume, mehanizaciju i čime god da se drugi poljoprivrednici bave.”

U tom tonu, zamjenik župana Damir Tomljenović za kraj je poslao poruku motivacije svim stanovnicima ruralnih prostora, koji čine velik dio županije, a čije je održavanje i njegovanje ključno za budućnost: “I dalje ćemo ulagati u našu poljoprivredu i osluškivati ono što poljoprivrednici traže. Sve ih pozivam da prate naše mjere, one su objavljene, kao i ovaj natječaj. No nije to sve. Moramo pridodati i preko milijun eura sredstava koje ulažemo u ruralni razvoj. To je poboljšanje samih uvjeta života na ruralnim područjima. Smatramo da mladi ljudi, kao što je Franjo, trebaju imati iste uvjete života kao i ljudi na urbanim prostorima.”

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM