Predstava o stvarnosti kakva nas boli, a živimo je

Predstava 'Alabama' u kazalištu Gavella

Autor: Maja Gujinović 1/12/2010 15:22

Jedan od najboljih hrvatskih tekstova napisanih u posljednjih nekoliko godina, ‘Alabama’ Davora Špišića, potresna je, snažna i doljmljiva priča o ‘urbanoj Panoniji’, kraju toplih, duhovitih i melankoličnih ljudi, koji su preživjeli rat, a sad pokušavaju preživjeti i poraće.

Natopljen autentičnom tugom i nježnim humorom što grije, ovaj je tekst između ostalog i poziv na mirenje, te kao takav djeluje ljekovito na one koji mu se prepuste. U režiji Daria Harjačeka, redatelja zapaženih naslova kao što su ‘Tri sestre’ ili ‘Pijanistica’, ‘Alabama’ se obraća publici neposredno i zapitano, voljna progovoriti o stvarnosti kakva nas boli, a živimo je. -.-Gavella-.-Predstava 'Alabama' u kazalištu Gavella u režiji Daria Harjačeka

 

Predstava po hvaljenom tekstu Davora Špišića koji je 2008. nagrađen ‘Marinom Držićem’

– Davor Špišić u svom tekstu nastoji nanovo zalijepiti obiteljske krhotine, pomiriti nepomirljivo i vratiti tračak nade, a manirom rasnog majstora to naposljetku i uspijeva – napisano je o tektu za koji je Špišić ovjenčan nagradom ‘Marin Držić’ za 2008.

‘Alabama’ donosi priču o četveročlanoj obitelji, koju glume Filip Križan, Marina Nemet, Zoran Gogić i Antonija Stanišić Šperanda, koja od rata u Hrvatskoj bježi u Ameriku, točnije u Alabamu, gdje ne nailaze na ‘obećanu zemlju’ već žive u siromaštvu i odbačeni od zajednice. Nakon što rat završi obitelj se vraća u Hrvatsku no i dalje ih prati siromaštvo i nesreća, a uz to, otkriva se i mračna obiteljska tajna.

 

‘Alabamu’ uglazbio bend Svadbas poznat po radu u kazalištu i na filmu

Osim hvaljenog teksta, publiku očekuje i jednako kvalitetna glazba, koju je za ovu predstavu osmislio bend Svadbas, poznat po skladanju za kazalište i film. Za glazbu u filmu ‘Fine mrtve djevojke’ su nagrađeni Porinom u kategoriji najboljeg albuma kazališne ili filmske glazbe, autorsku glazbu su radili i za predstave Ivana Vidića ‘Groznica’, ‘Bakino srce‘ i ‘Ospice’.  Scenografi predstave i autori videa u ‘Alabami’ su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Marita Ćopo dok svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik, a osim nabrojanih igraju i Enes Vejzović, Perica Martinović i Darko Milas.