Križanje Prisavlja i Lastovske ulice kod raskrižja s Avenijom Marina Držića je krivo označeno

Ako na ovom raskrižju pratite prometnu signalizaciju, vozit ćete u suprotnom smjeru

Križanje Prisavlja i Lastovske ulice, prije samog raskrižja s Avenijom Marina Držića, krivo je označeno te vozače dovodi u opasnost. Naime, prateći prometne znakove napravit ćete prekršaj vožnje u suprotnom smjeru, a za koji kazna iznosi od 5 do 15 tisuća kuna, ili 60 dana zatvora.

– Ova signalizacija djeluje poput diverzije. Prva oznaka nam ukazuje da možemo ići ravno i desno, a druga samo ravno, što znači da vi, logično, idete desno u odvojak, a to je suprotni smjer. Kako se vozači ne bi zbunjivali potrebno je svu signalizaciju pobrisati i ponovno nacrtati – upozorava stručnjak za promet Željko Marušić.

No, to nije jedina prometna oznaka na spornom križanju koji će vas odvesti u krivi smjer.

– Na desnom kolničkom traku nedostaje strelica da je obvezan smjer samo ravno i znak zabrane skretanja desno. Ovaj znak stvara zabunu jer znači da možete skrenuti desno u mali odvojak na Ulici Prisavlje, a to je suprotan smjer. Znak treba skinuti. Imamo jednu oznaku i znak premalo, a jedan previše – dodaje Marušić te ističe kako je križanje potrebno sanirati što je prije moguće kako vozači sebe i druge ne bi dovodili u opasne situacije, no također kako ovakvi prometni problemi u Zagrebu nisu česti.

– Veći je problem što nemamo dovoljno zona smirenog prometa, te više sigurnosnih redundancija. Europska praksa je da na svakom raskrižju imamo cestu s prvenstvom prolaza, dok u Americi svako raskrižje ima četiri znaka STOP, pa onda ako jedan pogriješi treba i drugi pogriješiti da bi se dogodio sudar. Mi primjenjujemo europsku praksu, ali s obzirom na našu prometnu kulturu ja predlažem da se barem razmisli o strategiji uvođenja četiri znaka STOP – smatra naš sugovornik.