Poziv na linč Bandićevog uhljeba – novi uteg HDZ-a

Autor teksta Sanjin Španović voditelj je i urednik emisije Veto na Jabuci TV i pokretač portala Zagrebancija.com

Autor: Sanjin Španović 7/22/2015 14:43

Zamislite da neki saborski zastupnik nazove radnike HEP-a ili neke druge državne tvrtke idiotima. Da onda još doda da im svima treba test inteligencije. I na kraju rezimira da samo retardirani mogu ostati raditi.

Bio bi to potencijalno veliki medijski skandal.

Mislite da je to ipak nemoguće? Čekajte samo idući saziv Sabora, pa onda očekujte slično. Ili gore.

Jer tamo će sjediti Milivoj Špika. Pitate se tko?

Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno, i jedan od koalicijskih partnera HDZ-a na idućim parlamentarnim izborima. Koji očekuje tri mjesta u Saboru i koji će, sigurno je, biti saborski zastupnik zahvaljujući dobroj političkoj trgovini.

Istodobno, spomenuti je već zastupnik u gradskoj Skupštini, drugom parlamentu u državi i član kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a. Gdje je, na jednom od Odbora tog predstavničkog tijela je izvrijeđao zaposlenike Zagrebparkinga.

“Pošaljimo te ljude na test inteligencije. Blago retardirani mogu ostati raditi, a idioti ne”, rekao je Špika.

Tako je zapravo pozvao i na novi linč djelatnike gradske tvrtke koji su prije par godina bili žrtve vala fizičkih obračuna nezadovoljnih građana s njima na samim ulicama metropole.

Srećom taj je val nasilja već pomalo i zaboravljen i ne ponavlja se. Ali ovakvim izjavama samo se potencira.

I zato na ovu izjavu treba očekivati što bržu reakciju svih političkih faktora u gradu, ali i državi. Prvenstveno od predsjednika Skupštine Darinka Kosora, još jednog koalicijskog partnera Tomislava Karamarka, koji je već trebao zaštititi njezino dostojanstvo.

Pa zatim i od Andrije Mikulića, predsjednika zagrebačkog HDZ-a i člana predsjedništva te stranke. A na kraju i samog vrha, pa čak i Karamarka koji planira voditi zemlju pobjedom te Domoljubne koalicije koju čini sam taj Špika.

Jer Špika nakon ove izjave nije samo problem lokalnog HDZ-a već i cijele Domoljubne koalicije. Ovakav diskurs nije dostojan Skupštine grada Zagreba, a kamoli politike općenito.

Ako nas ministar Šipuš vrijeđa i ugrožava vožnjom u pijanom stanju službenim autom, onda naš Špika vrijeđa i ugrožova svojim izjavama.

I zato je opravdan strah što će tek Špika govoriti kada se dočepa govornice u Saboru i to preko samog HDZ-a. Jer samostalno ne bi tog parlamenta vidio nikada, kao ni HSLS i HSS. Isto kao ni Laburisti ili HSU bez SDP-a.

Špika je tako još jednom postao uteg HDZ-a. Koji, kako se već nije jasno ogradio od ove izjave, može sada samo brojati glasove radnika Holdinga koji Bandiću nikada ne bi dali glas, a nakon Špikine izjave niti HDZ-ovoj koaliciji.

Nakon što je Špika već tu koaliciju nekoliko puta izigrao i pomogao doslovno presuđujućim, izdajničkim glasom Milanu Bandiću da mu prođu neke odluke koje je HDZ pokušao rušiti.

Špika je naime dokazani trgovac pa tako vješto sisajući naš novac manevrira između Karamarka i Bandića.

A potonji, čija bi oporba i on sam trebao biti, ga je uhljebio u Savezu sportova grada Zagreba na dobro plačenoj funkciji pomoćnika glavnog tajnika. Mimo znanja HDZ-a koji je, kada je to objavljeno na portalu dalje.com, poludio.

Shvatili su tada da je Bandić, po već viđenom scenariju zapošljavanja u Holdingu, opet kupio svoje oporbene ruke za neke odluke gdje mora brojati svaki glas.

To se i dogodilo nekoliko puta na prvo otvoreno zgražanje svih prisutnih novinara, a zatim i podsmjehivanje i bockanje HDZ-ovaca koji, dokazano je, ne mogu kontrolirati jednog običnog političkog partnera.

Sav trud HDZ-a Zagreb da se etablira kao nekakva oporba Milanu Bandiću jednim je potezom prepredenog političkog lukavca nekoliko puta pao potpuno u vodu.

Prodajom i uhljebljenjem Špika je već narušio vjerodostojnost HDZ-a.

Sad im može dodatno naštetiti to što je taj politički trgovac malo i progovorio. Sreća njihova jedino je da treći ešalon SDP-ovih gradskih struktura ne zna reagirati i iskoristiti da skrene pozornost na taj diskurs.

Da je obrnuto, HDZ bi već usredotočio javnost na to i izudarao protivnika u političkom ringu.

Kao što je sve pokušao to povezati i s nedavnim ophođenjem Milana Bandića prema njihovom zastupniku Piličicu. No, o tome se ne može diskutirati sve dok se javno ne ispričaju za uvrede njihovog člana kluba zastupnika i tako pokažu vjerodostojnost stavova i političkog dijaloga.

Dakle, na velikom su testu, a Špika im još nije ušao ni u Sabor.

Doduše, tamo više neće živjeti na proračunskim jaslama grada Zagreba, već države.

A mi ćemo samo čekati što će tamo govoriti i zgražati sve nas. Za nekoliko prosječnih plaća radnika Zagrebparkinga.

Živjeli uhljebi velikih stranaka!