Potrošili su obveznice kao pijani milijarderi

Autor: Sanjin Španović 12/10/2009 13:35

Prije dvije godine za 300 milijuna eura u Londonu su razgrabljene obveznice gradske mega-tvrtke među inozemnim bankama i investicijskim fondovima.

-.-Marina Damjan, www.zagrebancija.com-.-Na što je novac od obveznica potrošen i odgovori na pitanje kako su Ljubičić i Bandić financijski uništavali Zagrebački holding u posljednje tri godine mogu se pronaći u detaljnom izvještaju o poslovanju te tvrtke koji je nedavno procurio u javnost.

Do tog tajnog dokumenta od 20 stranica, uspjela je doći i redakcija portala Zagrebancija. S obzirom na omertu koja je protekle tri godine vladala u Holdingu, ovaj dokument predstavlja dragocjen uvid u poslovanje tvrtke, koja je do samo prije dvije godine bila uzor većini državnih tvrtki.

Redakcija portala je stoga odlučila da će u slijedećih deset dana svakodnevno prezentirati po jedan tekst u kojem ce biti obrađen dio tog izvještaja. Prva tema će biti upravo obveznice.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon što je novac od prodaje obveznica (300 milijuna eura ili 2,1 milijarde kuna) sjeo na račun Holdinga, Uprava te tvrtke na čelu s Kikašem uspjela je ‘osmisliti’ na što će taj novac biti uložen.

U vijećnici Gradske skupštine svečano su predstavljeni projekti na koje će utrošiti novac od obveznica. Riječ je o plinofikaciji Zagreba vrijednoj 100 milijuna eura, potom o obnovi vodoopskrbnog sustava, koji je pred kolapsom, a za koji treba 160 milijna eura, ostatkom novca trebali su biti pokriveni stariji krediti te dio troškova kupnje novih tramvaja.

Dvije godine kasnije, podaci govore suprotno. Gotovo polovica novca (140 milijuna eura) potrošena je na Ljubičićeva trgovanja s nekretninama. Taj navodno veliki stručnjak, iz samo njemu i Bandiću poznatih razloga, odlučio se s novcem Zagrepčana okušati na tržištu nekretnina pa je tako kupio zemljište Gredelja za 92,5 milijuna eura, potom je blagoslovio Bandićevu kupovinu zemljišta Zagrepčanka i za nju iskeširao 34 milijuna eura, te još 2 milijuna eura za zemljišta u Gračanima i u Mandićevoj. Ta zemljišta danas vrijede, kako je sam Ljubičić nedavno priznao, nula kuna.

Pixsell-.--.-Novi prostori Zagrebačkog holdinga na VukovarskojKonačno, za bivšu zgradu Erstea u Vukovarskoj, Ljubičić je platio nejverojatnih 17,5 milijuna eura.

Ostatak novca je potrošen na krpanje rupe bez dna – stambeni projekt Sopnica Jelkovec, u koji je iz obveznica utroseno 40 milijna eura, potom su plaćeni stari dugovi Vodoopskrbe i odvodnje (23 milijuna eura), a za kamate na obveznice u dvije godine plaćeno je 18,5 milijuna eura.

Ovakvo neplansko trošenje novca bez ikakve ideje i strategije najviše podsjeća na staru narodnu uzrečicu kojom su se opisivali ljudi koji se razmeću novcem: ‘Troše kao pijani milijarderi’.

Bandićev i Kikašev račun naravno neće platiti njih dvojica. Za samo osam godina na naplatu dolazi svih 300 milijuna eura, odjednom.