Potresna priča o ljubavi i preživljavanju u HNK

Puccinieva opera stiže u HNK

Autor:: Elena Grassi 12/18/2009 15:10

Nakon nepunih pet godina izbivanja, potresna priča o ljubavi krhke švelje i zanosnog pjesnika vraća se na pozornicu HNK. -.-allposters.com-.-Originalan poster iz 1986. godine

‘La Bohème’, najizvođeniji Puccinijev naslov u HNK-u, doživjet će još jednu premijeru i to ovog petka, 18. prosinca pod ravnanjem Josipa Šege te režiji i scenografiji Arnauda Bernarda.

Talijanska opera francuskog imena, koja s pravom nosi epitet jedne od najuspješnijih uopće, s čak šest izvedbi počastit će publiku koja će u njoj moći uživati sve do siječnja iduće godine. Tako će priča čija se radnja odvija na Badnjak, simolično biti izvedena upravo u blagdanskim danima.

Ljubavne intrige pariških studenata boema

Libreto napisan prema drami Prizori iz života bohema Henria Muragera inspiriran je studentskim i umjetničkim svijetom pariške Latinske četvrti, a melodije i potresna priča preslikana iz neposrednog života čine ovaj kazališni komad vladarom titule treće najpopularnije opere na svijetu.

Kada je ‘La Bohème’ prvi puta izveden u Torinu 1896. publika ga je prihvatila kao apsolutni hit, a dvjesto godina nakon još se uvijek može pohvaliti istom reputacijom. Glavni junaci ove priče su šestero boema, slikara, pjesnika, filozofa i glazbenika, a priča se vrti oko njihove borbe za preživljavanjem i ljubavnih intriga. Iako trgaičnog zavšetka, ova poučna priča o preživljavanju i ljubavi ugrijat će sva prisutna srca i još jednom dokazati svoju vrijednost pred zagrebačkom publikom.