Postavio 2 predstave u 7 dana i opet pao na ispitu

Miran Kurspahić je uz Svena Jakira i Deana Krivačića glumac

Autor: Maja Gujinović 11/18/2009 13:25

U samo četiri dana razlike, mladom i očito produktivnom kazališnom redatelju Miranu Kurspahić pošlo je za rukom ono što se mnogi njegovi kolege ne bi ni usudili pokušati – na scenu je postavio dvije premijere u jednom tjednu, a u jednoj i glumi.

Prošle nedjelje publika je tako odradila interaktivnu predstavu ‘Zadatak’, dok će ovaj četvrtak u ‘Žrtvama zemljopisa’ u Teatru &TD saznati koliko nas, Hrvate, muči kompleks Balkana.-.-Teatar &TD-.-Koliko nas muči kompleks Balkana, Kurspahić obrađuje u novoj predstavi 'Žrtve zemljopisa' u taetru &TD

Revolucija na Akademiji i na kazališnim daskama

Mladost, talent, produktivnost, sve te kvalitete Kurspahić posjeduje. Hvaljen od kritike i praćen od publike Kurspahić zna i kako privući medijsku pažnju. Jedini komadić slagalice koja nedostaje je diploma Akademije dramskih umjetnosti, za koju ovaj redatelj, kako sam tvrdi, previše ne mari.

Naime, predstava ‘Zadatak’ bila je drugi formalni pokušaj da položi ispit iz predmeta Suvremena i inovativna režija kod profesora Branka Brezovca, koji se na predstavi pojavio, no nije dočekao kraj.

Netrpeljivost između Akademije, njenih profesora i ‘buntovnog’ redatelja koji misli da bi se ustaljene prakse u toj kući trebale mijenjati iz korijena, traje već godinama.

Još 2004. Kurspahić je bio jedan od sudionika pobune studenata kazališne režije koji su ustali protiv vladajućeg sistema na ADU. Zato nije slučajnost da se predstava ‘Zadatak’ bavi neuspjelim pokušajem revolucije.

>> PROČITAJTE INTERVJU SA MLADIM REDATELJEM

Talentirani i plodni redatelj bez diplome

U pauzama između ‘bitki’ Kurspahić stigao je režirati i to mnogo i zapaženo. ‘Carstvo radosti’ je na Gumbekovim danima nagrađena u kategoriji najbolje predstave, režijski ispit ‘Vrijeđanje publike’ završio je na Festivalu Premieres u Strasbourgu…

No, dva pokušaja da zadovolji standarde profesora Brezovca i položi zadnji ispit, nisu uspjela. Za usmeni ispit na ADU nakon premijere predstave ‘Fikus je smokva’ došao je obučen kao jelka, noseći fikus u rukama. Za performans ‘Sumo sumarum’ inscenirao je verbalni sukob s Tomom Gotovcem u HNK, i to za vrijeme trajanja predstave Ozrena Prohića.

Koliko nas smeta Balkan u četvrtak provjerite u Teatru &TD

Svi ti događaji etiketirali su Mirana Kurspahića kao kontroverznog i kao odličan materijal za medije. No uz sve to, i dalje je njegov kazališni rad najzanimljiviji, što je moguće i provjeriti u četvrtak 19. studenog u 20 sati, u velikoj dvorani Teatra &TD, na premijeri predstave ‘Žrtve zemljopisa 2 – povratak žrtve’, zajedničkog rada Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj. Predstava je ostvarena u sklopu međunarodnog projekta Connections s osnovnim ciljem povezivanja umjetnika diljem Europe, pod mentorstvom kazališne redateljice Nataše Rajković.

>> PROČITAJTE INTERVJU SA MLADIM REDATELJEM