Posmrtne ostatke iz grobnice na drugu lokaciju može se seliti tek nakon 30 godina

Ovaj rok nije odredila Uprava groblja Mirogoj u ovom konkretnom slučaju proizvoljno, već tako propisuje Odluka o grobljima iz Službenog glasnika Grada Zagreba

Foto: Jabuka TV

Možda nikada niste razmišljali o preseljenju posmrtnih ostataka svojih najmilijih iz grobnice na neku drugu lokaciju. Ako vam takva ideja padne na um, kao jednom Zagrepčaninu, dobro je znati da se to može učiniti tek 30 godina nakon ukopa.

– Prije malo više od 15 godina sam kao liječnik polagao sudsku medicinu i ovako je i tada pisalo. Zakon je zakon. Gospodina se može razumijeti, ali po pravilima medicinske struke mora se pričekati da prođe određeni period vremena – pojasnio je član Odbora za predstavke i pritužbe Gradske skupštine Mislav Herman.

Taj rok nije odredila Uprava groblja Mirogoj u ovom konkretnom slučaju proizvoljno, već tako propisuje Odluka o grobljima iz Službenog glasnika Grada Zagreba.

“Posmrtni ostaci pokojnika nisu stvari u pravnom prometu i ne pripadaju njihovim živućim srodnicima, pa oni ne mogu s njima raspolagati kao s imovinskim pravima koja su eventualno naslijedili iza tih pokojnika”, stoji u odgovoru Gradskih groblja.

Također, trenutni propisi nalažu i kako Uprava groblja Mirogoj nije obavezna postupati po svakom zahtjevu stranke i ugovarati ekshumacije i prijenose posmrtnih ostataka u vrijeme i na način na koji stranka zahtjeva.