Kampanja Poslušaj glas prirode!

Nakon Splita, Gospića i Varaždina predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja predstavili su kampanju „Poslušaj glas prirode!“ i u Zagrebu.

Poslušaj glas prirode! je kampanja koju Ministarstvo provodi, s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o važnosti bioraznolikosti, ekološke mreže Natura 2000 – to je europska ekološka mreža, odnosno najveća ekološka mreža zaštićenih područja na svijetu, a Republika Hrvatska kao članica Europske unije sa značajnim postotkom od gotovo 38% doprinosti toj europskoj ekološkoj mreži.

Kampanja poslušaj glas priode usmjerena je na ideju kako nas priroda sve povezuje, naglasila je Zrinka Domazetović.

Prvenstveno je usmjerena na širu javnost, na senzibilizaciju toga da svatko od nas svojim nekim običnim aktivnostima može doprinositi bioraznolikosti umjesto da ju narušava i na to da se svi skupa osvijestimo koliko je zapravo bioraznolikost i sve one usluge koje nam ekosustavi pružaju nama kao ljudskom društvu, koliko je to važno za našu budućnost, za budućnost naše djece i za prilagodbu na klimatske promjene. Činjenica je da smo jako narušili naš planet i da su zapravo rješenja koja su nam sada potrebna da izađemo iz ovih kriza upravo u prirodi – nadodala je Domazetović.

U sklopu sajmova hrane i zdravog življenja posjetitelje u paviljonu 7, na štandu 85, očekuje edukacija o očuvanju prirode i divljim oprašivačima, ali i predavanje za srednje škole na temu invazivnih vrsta.

Petra Kutleša upozorila je na invazivne vrste u Hrvatskoj, ali i objasnila na koji način svaki pojedinac može doprinijeti njihovoj prevenciji: Invazivne vrste ulaze u prirodu na puno načina, a jedan od njih je kada građani puštaju u prirodu strane vrste životinja. Najpoznatiji primjer je crvenouha kornjača koju neodgovorni vlasnici puštaju u prirodu. Danas ta vrsta predstavlja prijetnju našim zavičajnim vrstama barskoj i riječnoj kornjači jer je agresivna i zauzima hranu i sunčališta našim zavičajnim vrstama. Pojedinci se mogu informirati o invazivnim vrstama životinja i biljaka kako ne bi prenosili strane vrste na nova staništa.

Opstanak ljudske vrste neostvariv je bez prirode koja, uz kisik, vodu i hranu, osigurava stabilnost klime i opstojnost naše civilizacije. A kampanja Poslušaj glas prirode upoznaje javnost s bitnim činjenicama o očuvanju prirode te važnosti povezanosti čovjeka i prirode za zajedničku budućnost.