Pomozimo teško bolesnoj 7- godišnjoj Anji

Autor:: Tanja Molvarec 3/25/2010 8:46

-.-malaanja blog.hr-.-Mala Anja Kostanjevečki sedmogodišnja je Zagrepčanka koja boluje od cerebralne paralize, epilepsije te ima velikih problema sa dišnim putevima. Za nju je i u tijeku humanitarna akcija ´Kap po kap za jedan mali slap` koju je pokrenuo Herman Marijo predsjednik udruge „Hulp en liefde“ iz Amsterdama. Anja boluje od cerebralne paralize, što znači da ne može koristiti ni ruke ni noge. Situaciju dodatno otežava epilepsija te veliki problemi dišnih puteva, zbog kojih je prebolila četiri upale pluća u zadnje dvije godine.

– Najteže mi pada što svaka 3 mjeseca moramo prolaziti komisije za utvrđivanje invalidnosti. Kao da nije dovoljno što se moramo sami snalaziti za pomagala i lijekove, uz to se moramo i boriti sa administracijom. Procedura je frustrirajuća a ponekad potraje i cijeli tjedan- kaže otac Tomislav Kostanjevečki.

Anja nije sposobna za samostalan život i zahtijeva 24 satnu njegu, koju joj u svakoj situaciji pružaju mama Jasmina i tata Tomislav. Njihove obveze svaki dan uključuju; oblačenje, kupanje, sjedenje, vježbanje, održavanje higijene, sve one aktivnosti koje zdrave osobe uzimaju zdravo za gotovo.

Mjesečna primanja obitelji Kostanjevečki iznose 8500 kuna što nije dovoljno da se pokriju troškovi Anjinog života i liječenja. Najveći problem predstavljaju skupa invalidska pomagala čije troškove HZZO pokriva samo u manjoj mjeri što Anjine roditelje prisiljava da se sami snalaze kako bi pomogli svojoj kćeri. Anji je trenutno najpotrebniji poseban električni krevet čija se cijena kreće oko 15 000 kuna za što njezini roditelji jednostavno nemaju novca. Osim pomagala, dodatne troškove predstavljaju skupi anti epileptici čije troškove HZZO ne pokriva te fizikalna terapija 2-3 puta tjedno.

Sve o tijeku humanitarne akcije možete pratiti na Internet stranicama gospodina Hermana Marija http://humanitarianniskozemac.blog.hr/ , obitelji Kostanjevečki http://malaanja.blog.hr/ te na facebooku gdje je otvorena grupa za malu Anju http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=406697086123&ref=nf .