Položeni vijenci povodom 200. rođendana Sándora Petőfija

U organizaciji Veleposlanstva Mađarske i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba položeni su vijenci kod spomen-ploče mađarskog pjesnika Sándora Petőfija, povodom 200. obljetnice njegovog rođenja.

– Danas je mađarski nacionalni praznik, sjećanje na revoluciju 1848. i 1849. godine. Tom prigodom mi, zagrebački Mađari, polažemo vijenac ispred i na ploču Sándora Petőfija, pjesnika revolucije, jednog od najvećih mađarskih pjesama. Zanimljivost zašto je ploča postavljena na ovo mjesto, jest njegovo sudjelovanje u revoluciji, on se razbolio kao vojnik u Karlovcu i bio je premješten u vojnu bolnicu u Zagrebu 1848. Na taj spomen smo na nekadašnju vojnu bolnicu postavili spomen ploču.

Dvojezičnu spomen-ploču, postavljenu na inicijativu Mađarskog kulturnog društva Ady Endre darovao je grad Budimpešta 1996. godine. To nije jedini događaj koji je danas obilježen:

– Danas smo položili vijenac, zajedno s Demokratskom zajednicom Mađara u RH, i u Stazi gdje je spomen ploča Janušu Damjaniću koji je bio sudionik kao general i jedna od žrtava nakon revolucije. Mađarsko kulturno društvo će svoje obilježavanje održati u subotu u 18 sati kada ćemo napraviti prigodno sjećanje kroz kulturno, i uz suradnju dramske sekcije program povodom 15. ožujka.

Otkrio nam je i kako će izgledati sama svečanost:

– Tradicionalno, na taj dan, uz nastup zbora, kad se otpjevaju obje himne, imat ćemo nastup glazbene sekcije. Pjevat će se pjesme iz tog vremena, a dramska sekcija će kroz recitacije recitirati pjesme pjesnika.

Inače, Sándora Petőfija je jedan od najvećih mađarskih pjesnika:

– Umro je jako mlad, s 27 godina, unatoč tome ima jedan od najvećih opusa pjesama. Slovi kao najveći mađarski pjesnik, ujedno je i pjesnik revolucije, živio je u tom vremenu. On je to doživljavao kroz svoje pjesme i kroz svoj život, kroz stvaralaštvo, ali i njegovo sudjelovanje u revoluciji, ne kao ratnik jer je bio dosta slabašan, ali je pratio vojsku i bio je na bojnom polju kao pjesnik, te je na taj način sudjelovao u revoluciji.

Iako je rođen prije dvjesto godina, Sandor Petofi živi i dalje kroz svoj rad, koji će ostati za vječnost.