Počeli radovi na Sljemenskoj cesti, obišao ih gradonačelnik Tomašević

Počeli su radovi na Sljemenskoj cesti, koje je obišao gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima. Radovi će stajati oko pet milijuna eura, od čega će četiri milijuna eura biti povučeno iz Fonda solidarnosti Europske unije:

– Obnova Sljemenske ceste je u oba smjera, i ulazni i silazni dio, govorimo o 21 kilometru. Dosada se svake godine obnavljalo po dva kilometra, ovo je prvi put da se obnavlja cijela cesta, znate da je jednosmjerna, to je deset puta više nego što se dosad radilo. Za to ćemo iskoristiti sve što nam se nudi iz Fonda solidarnosti, gotovo svi radovi će biti isplaćeni iz Fonda solidarnosti budući da je cesta oštećena u potresu što smo uspjeli dokazati uz pomoć stručnih institucija i povezati te štete na cesti s potresom koji je pogodio Zagreb.

Radovi bi trebali završiti do lipnja, do kada će na snazi biti privremena regulacija prometa, svaki dan od 8 do 17 sati kada cesta neće biti u funkciji:

– To će biti svakim radnim danom, ali neće biti takva situacija vikendom i blagdanima, tada će se moći koristiti ova prometnica da bi se došlo do Sljemena. Cijelo vrijeme moći će se koristiti žičara. Za zaposlenike gradskih ustanova i privatnih ugostiteljskih objekata dok traju radovi osigurana je besplatna vožnja žičarom.

Radovi se izvode u ožujku, a ne ranije, kako bi se izbjegle gužve koje su se stvarale u zimskim mjesecima. Osim Sljemenske ceste, u tijeku je obnova i mnogih drugih, za koje je također novac povučen iz europskih fondova:

– Osim obnove Sljemenske ceste, vode se radovi i na Jarunskoj cesti, ona se nikad nije rekonstruirala, od Univerzijade. I taj novac će se povući iz Fonda solidarnosti, povući ćemo novac za obnovu mostova, klizišta, za obradu građevinskog materijala koji je nastao zbog rušenja zgrada nakon potresa, povući ćemo novac za cjelovitu obnovu osnovnih i srednjih škola, za obnovu vodovodne mreže oko 40 milijuna kuna koje smo uspjeli dokazati da su povezani s potresom. Mislim da je to i više, ali je teško dokazati jer vidite koliko često pucaju cijevi, svaki tjedan, u vodoopsrkbnoj mreži Grada Zagreba, to je neusporedivo s bilo kojim gradom u Hrvatskoj.

Postavilo se pitanje, hoće li biti odštetnih zahtjeva od ugostitelja, kojima će se smanjiti promet zbog radova:

– Nadam se da neće, napravili smo sve da im izađemo ususret. Nema drugog termina, da radimo u ljeto bio bi problem, da radimo u zimu bio bi još veći problem. Smatrali smo da ovim terminom najmanje opterećujemo rad ugostitelja, a da uhvatimo rok Fonda solidarnosti koji je lipanj. Za sve zaposlenike osiguran je besplatan prijevoz žičarom koje plaća Grad Zagreb. Također, neće biti radova tijekom vikenda i blagdana kada je najviše posjetitelja na Sljemenu. Kada završimo prometnicu, vjerujem, bit će još i više posjetitelja s obzirom na druge sadržaje na kojima radimo na Sljemenu, od adrenalinskog parka pa nadalje. Vjerujem da će im se u konačnici promet znatno unaprijediti.

Autobusna linija 140, Mihaljevac – Sljeme, zbog radova, neće prometovati u 8:30, 11:30 i 13:50.