GSV Grada Zagreba održalo sjednicu na temu Čistoće

Gospodarsko-socijalno vijeće Grada Zagreba osnovano je radi uspostave i razvitka trostranog dijaloga između Grada Zagreba, Hrvatske udruge poslodavaca i udruga sindikata. Predsjednik sindikata Zagrebačkog holdinga i u ovoj rotaciji predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba poručio je da je održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu Čistoće.

“Na početku važno je istaknuti da je danas proslava 100. godišnjice podružnice Čistoća, sastavnog dijela Zagrebačkog holdinga. Sretan Dan Čistoće želim svim radnicima Čistoće, njih 1620 u ovom trenutku. Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća bili su predstavljani rezultati. 50 posto je manje spremnika za otpad na javnim površinama. Novim modelom je postignuto značajno smanjenje količine miješanog komunalnog otpada od čak 27 posto te prikupljeno 50 posto više plastike, 30 posto više biootpada i devet posto više papira. Pričali smo i zaštitnoj opremi, nabavku novih vozila, otvorenim natječajima vezanim uz zapošljavanje novih radnika. Prošli tjedan je zaposleno 35 novih radnika. Radi se na tome da se poboljšaju radni uvjeti i materijalna prava radnika Čistoće”, rekao je Dražen Jović.

Osvrnuo se na ključne probleme za podružnicu Čistoća u Gradu Zagrebu poput uskih ulica.

“Svi znamo da imamo po gradu Zagrebu uske ulice u koje trebamo doći s vozilima Čistoće, no zbog parkiranih vozila ne može se lako ući u te ulice. Kamioni moraju ići unazad i nastaju problemi. Imamo i problem da ponekad parkirana vozila blokiraju pristup spremnicima za otpad,” izjavio je Jović.

Veliki problem predstavljaju i divlja odlagališta otpada te je važno ponoviti kako građani imaju pravo dvaput godišnje na odvoz glomaznog otpada bez naknade neposredno ispred kućnog praga. Uz to, građani mogu svoj glomazni otpad predati i u reciklažna dvorišta.

“Divlja odlagališta su posebna priča. Mi smo predložili u tom pogledu jedan od zaključaka da Grad Zagreb sukladno mogućnostima stavi što više nadzornih kamera na područja gdje je već poznato da se događaju problemi s divljim otpadom. Prema tome, glavni problemi su nedostatak radnika, uske ulice, deponij divljeg otpada. Važno je naglasiti da određen problem nosi svaki pojedinac. Trebali bi svi razvrstavati otpad i dati si truda i bacati glomazni otpad u reciklažna dvorišta, a ne da imamo glomazni otpad, šutu i građevinski otpad skoro pa na svakom koraku”, dodaj je Jović.

Objasnio je kakva je situacija vezana uz proces postavljanja podzemnih spremnika u centru grada.

“Natječaji za podzemne spremnike su i dalje otvoreni. Grad kao vlasnik i Zagrebački holding rade na tome da se poboljšaju uvjeti i oko smetlarnika po zgradama i da se dodatno u razgovoru s predstavnicima stanara omogući bolji pristup. Nadamo se da ćemo naći rješenje. Ova sjednica bila je primarno vezana uz probleme radnika Čistoće. Od opreme i zaštitne odjeće koju treba obnoviti pa do nedostatka radnika i probleme divljih odlagališta otpada, uskih ulica, zakrčenosti cesta. Važno je reći kako imamo pozitivne pomake”, zaključio je Jović.

„Tisuće vrijednih ruku za stoljeće zagrebačke Čistoće“ slogan je pod kojim se ove godine obilježava 100. godišnjica podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga.