Politički šibicar Kosor vrijedan samo 2000 glasova

Autor: Sanjin Španović 11/10/2015 12:19

Pitao sam, braneći tu tezu, u zadnjoj svojoj emisiji Vesnu Pusić hoće li konačno preferencijalni glasovi pokazati snagu junior partnera u velikim koalicijama. Pa da se više zna tko je priljepak velikima, a solo ništa, a tko nešto donosi. Rekla je da neće.

Demantirala ju je vlastita stranka koja je shvatila prednosti preferencijalnog glasa. Osim Predraga Štromara i Anke Mrak – Taritaš HNS je skoro dobio i treći preferencijalni u IV izbornoj jedinici gdje je Ivan Vrdoljak imao najbolji rezultat na listi, a njegov drugi kandidat 8,1 posto i malo mu je falilo da i on uđe u Sabor na uštrb SDP-a. Da su Matiju Posavca stavili u trećoj na predzadnje mjesto dobili bi još jedan mandat. U X jedinici je Srđan Gjurković napravio isto vrlo dobar rezultat od 6,71 posto.

HNS je tako pokazao što znači imati strogo ustrojenu stranku, odrađeni teren i članstvo. Pokazali su koliko su jaki kao junior partneri i zapravo dokazali da bi i solo napravili rezultat, a ovako su zajednički imali sinergiju.

Osim neke njihove snage konačno smo vidjeli i nepostojeću snagu HSLS-a, HSS-a, BUZ-a koji bi bez Tomislava Karamarka, a HSU, Laburisti i A-HSS bez Zorana Milanovića, Sabor vidjeli tek u turističkom obilasku te zgrade na otvorenim danima za građanstvo ili kroz objektiv fotoaparata na Markovom trgu.

Iako u sjeni napuhanog Mikulića, Ćelić ostvario dobar rezultat

HSLS – Hrvatska socijalno-liberalna stranka Darinka Kosora bez Karamarka i trgovine bila bi mrtva, a nije im donio apsolutno ništa. Napuhanko Darinko Kosor u Zagrebu, prvoj izbornoj jedinici, u velegradu u kojem je on neki predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba (fotelja koju je dobio zbog trgovine s Bandićem uz pomoć Josipovića) ne vrijedi ništa – 2100 glasova. Više od njega je dobio Ivan Ćelić, gradski zastupnik HDZ-a i tajnik te organizacije koji nije toliko medijski eksponiran kao ovaj trgovac. Dapače u sjeni je drugog napuhanka Andrije Mikulića.

No, Kosoru to nije dovoljno, pa već javno najavljuje da će oni podržati Sandru Švaljek u Zagrebu ako će se ona htjeti kandidirati za gradonačelnicu. Nakon što je prvo gurao Rohatinskog, pa onda Ferdeljija, a sada mu je za isto i Karamarko poslužio, Darinko Kosor nalazi nove skute iza kojih se skriva da mu netko odradi kampanju kako bi njegova guza vidjela fotelje i plaće. (A već se, priča se, nudi svom frendu iz kvarta i škole Zoranu Milanoviću).

Isto vrijedi i za Hrga koji je dobio nešto glasova u II izbornoj jedinici, ali nedovoljno za samostalni izlazak ili neki poguranac HDZ-u. A u Križevcima, gradu koji vodi već drugi mandat zaredom, je SDP dobio više od HDZ-ove koalicije.

Hrelja je ionako spušio jedan siguran mandat zbog HNS-a, a ova dva su mu zlato, pogotovo kada se zna kakve su političke ljige ispali u Zagrebu prije dvije godine kada su pretrčali iz koalicije SDP-a Bandiću (isto što bi i Kosor sada). Laburisti imaju klub zastupnika koji sami ne bi vidjeli ni da uzmu robu od najboljeg dilera ili nadu buniku i sanjare Sabor.

Svi oni se mogu lupati od sreće nogom u guzicu.

Kosor, Špika i Hrg, kao i Tireli i Hrelja istodobno s pravom nazivati političkim šibicarima.

A Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak trgovcima koji donose i sebi i koaliciji.

Idući potez ‘dosljednosti’ Darinka Kosora vidjet ćemo na prijedlogu proračuna o kojem ovise novi izbori u Zagrebu.