Političari sinoć u Gliptoteci zasjenili umjetnike

Jadranka Kosor i Borut Pahor otvorili su izložbu

Autor: Maja Gujinović 4/1/2010 15:47

Zanimljiv spoj slovenskog dizajnera i hrvatskog arhitekta objedinjen u 130 radova u drvu, kamenu i bronci te prikazan je na izložbi ‘ Na tragu estetske utopije’ koja se sinoć otvorila izložbi u Gliptoteci HAZU. Brojni uglednici iz kulturnog i javnog života zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor i slovenskim premijerom Borutom Pahorom te ministrom kulture Božom Biškupićem došli su vidjeti jedinstvenu hrvatsko-slovensku umjetnost.

-.-Marina Damjan-.-Prilikom otvaranja, i hrvatska premijerka i slovenski premijer, nisu u govoru zaobišli vruću temu susjedskih odnosa ove dvije zemlje pa je tako Pahor, misleći na naziv izložbe, naveo važnost vjerovanja u utopiju.

– Prilikom prvog susreta s premijerkom Kosor bilo je utopija vjerovati u rješavanje dugogodišnjih problema. No sada je ostvareno prijateljstvo – rekao je Pahor, nakon kojeg je Kosor dodala kako su izgrađeni čvrsti mostovi suradnje između Hrvatske i Slovenije.

Kako je objasnila Ariana Kralj, ravnateljica Glipoteke HAZU-a izložba je izrasla na dugogodišnjem prijateljstvu i razumijevanju, stvaralaštvu i umjetnosti. No ovo je put da ova dva umjetnika zajedno izlažu, a nakon Zagreba izložba će biti postavljena u Narodnoj galeriji u Ljubljani.

Dugogodišnji prijatelji prvi put izlažu zajedno

Gostujući umjetnik iz Ljubljane Oskar Kogoj priznati je likovni stvaratelj na podrucju grafičkog dizajna. Svoj je ‘prirodni dizajn’ predstavio svijetu i to ga je proslavilo. Koristi, izmedju ostalog, i drvo u izradi svojih tvorevina. Kao pomak suvremenom pristupu on bira pleksi glas i nehrđajuci čelik koji se savršeno uklapaju u njegove konstrukcije.

Nenad Fabijanić pak, kao jedan od bitnijih predstavnika zagrebačke Škole arhitekture, savršena je nadopuna urbanog senzibiliteta koju izložba sadrži. Naime, Fabijanić se bavi i scenografijom tako da tu njegov likovnjački stav dobiva jednu manje urbanu a više poetsku težinu.

Organizatori izložbe su Ured Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Gliptoteka HAZU-a, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu.

>>> FOTOGALERIJU S OTVORENJA POGLEDAJTE OVDJE